VIDEO: Sklopljen prvi istopolni brak u Severnoj Irskoj

Dve žene venčale su se juče u Severnoj Irskoj, što je prvi istopolni brak u toj zemlji nakon što je u ponedeljak stupio na snagu zakon koji reguliše to pitanje.
Socijalna radnica Robin Pipls (26) i konobarica šarni Edvards (27) venčale su se u gradu Karikfergus, u blizini Belfasta. One su izjavile da nisu planirale da budu prvi venčani istopolni par, ali da su oduševljene što su postale simbol promena u Severnoj Irskoj, poslednjem delu Ujedinjenog Kraljevstva koji je legalizovao gej brakove.
 
"Dugo smo se borili za priliku da nas posmatraju kao jednake i sada smo ovde, i to je neverovatno", rekla je Robin Pipls.
 
Ona i njena supruga su se saglasile da im venčano ime bude Edvards Pipls.
 
Britanski parlament doneo je još u julu prošle godine zakon koji dozvoljava brak osoba istog pola u Severnoj Irskoj, ali je vlada te britanske pokrajine bila tri godine pod suspenzijom zbog političko-finansijskog skandala.
 
Grupa severnoirskih poslanika pokušala je da se usprotivi toj meri kojom se konzervativna pokrajina pridružila ostalim delovima Ujedinjenog Kraljevstva gde su takve zajednice dozvoljene od 2014. godine, ali je njihova inicijativa odbijena u oktobru.
 
  • Jan 46

    12.02.2020 17:19
    konacno
    Kada se govori o istpolnim parovima, uglavnom su to muskarci. Konacno se sad radi o zenama, a ja vise volim lezbo parove, lepe su, i zelim im puno lepih trenutaka zajedno.
  • Cicvara

    12.02.2020 10:39
    Čestitke!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.