Sudovi zatrpani zahtevima prešli na onlajn razvode

Pandemija virusa korona uticala je na sve aspekte života, pa se pokazalo da je karantin u Italiji toliko povećao i broj onih koji čekaju na razvod da se oni ne mogu rešiti regularnom procedurom pred sudijom, pa su neki sudovi prešli na onlajn razvod.
Sudovi zatrpani zahtevima prešli na onlajn razvode
Foto: Pixabay
Sudovi su zatrpani zahtevima za okončanje braka, pa su u nekim italijanskim gardovima, Torinu, Verčeliju, Veroni, Monci, odlučili da presudu o razvodu donesu pošalju zainteresovanim stranama preko mejla.
 
I tako je, bar za sada, u vanrednoj situaciji, ozakonjen razvod "onlajn".
 
Dnevni list "Avenire", novina katoličkih biskupa, u članku izražava bojazan da bi se ta praksa mogla nastaviti i nakon vanredne situacije.
 
U Italiji se, prema podacima Instituta za statistku, godišnje oko 350.000 ljudi razvodi, a na konačnu odluku, čak i u normalnim okolnostima, čeka se dugo. Situacija je malo popravljena nakon što je 2015. donet zakon o takozvanom "brzom razvodu", koji je olakšao i ubrzao proceduru koja je pre toga trajala godinama i dodatno pogoršavala situaciju onih koji više nisu mogli da žive zajedno.
 
Nakon usvajanja zakona "o brzom razvodu" naglo je povećan broj zahteva, sa 50.000 porastao je na 80.000, da bi se zadnjih godina stabilizovao na 90.000 godišnjih zahteva za razvodom.
 
Još nema podataka o tome koliko će karantin uticati ili pomoći parovima da donesu odluku kako je zajednički život više nemoguć.
 
"Avenire" navodi da nova mera, "razvod onlajn", može podstaći mnoge da se brže odluče na taj korak, a spominju se i neki sudovi koji već zagovaraju da se "razvod onlajn", nastavi i nakon pandemije.
 
Zakon o razvodu u Italiji je usvojen 1970. godine, uprkos protivljenju tada moćne partije demohrišćana.
 
I danas je potrebno oko godinu dana da dvoje kažu jedno drugome konačno "zbogom", a proces košta od 800 do 2.000 evra po osobi.
  • Rajko

    19.05.2020 16:25
    Fenomenalno!
    Kako se toga ranije nisu setili?! Hvala Covid-19!
    Prvo su krenula suđenja preko Skajpa, sad tako možete i da se razvedete. Još ako su supružnici tokom izolacije ostali na različitim krajevima planete, milina. Mogu i da ostanu tamo gde jesu, a da se razvedu. Samo će im onda biti potreban i sudski-prevodilac.net da bi sve moglo da se izvede jer ko zna kako će se rešavati ti internacionalni razvodi. Ali, vredi razmisliti, možda bi bilo i jeftinije...
  • 123

    15.05.2020 08:03
    Pokušavam da zamislim...
    Molimo pritisnite DELETE ukoliko želite da poništite vaš brak a zatim kliknite na ODJAVI ME

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom