Evo kako izgleda prvih 60 sekundi detetovog života

Bebe su fascinantna bića. Ubrzan razvoj dece tokom prvih godina njihovog života oduvek izaziva zanimanje naučnika i stručnjaka, ali i laika.
Evo kako izgleda prvih 60 sekundi detetovog života
Foto: Pixabay
Međutim, da li ste ikada zapitali šta se događa u prvom minutu nakon rođenja deteta?
 
Za početak, beba će prvi put udahnuti. Pluća koja su do tada bila ispunjena tečnošću sada se pune vazduhom. U ovom trenutku ćete verovatno čuti i prvi bebin plač. Neke studije tvrde da upravo taj prvi plač pomaže da se pluća prošire.
 
Takođe, u prvom minutu detetovog života menja se njegova telesna temperatura jer telo preuzima zadatak samoregulacije temperature.
 
Uz to, presecanjem pupčane vrpce dete i službeno počinje život van maminog tela.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.