Pet faktora koje treba uzeti u obzir pri izboru kolica za bebe

Izabrati odgovarajuća kolica za bebu je važno, pre svega zbog bebine udobnosti, ali i zbog lakoće kretanja različitim terenima. Pogrešan izbor može da zakomplikuje stvari koje bi trebalo da predstavljaju uživanje, kao što je šetnja u parku, ili dodatno da oteža obaveze, poput odlaska u kupovinu.
Iako je prednost to što proizvođači nude mnoštvo različitih opcija, to može i otežati vaš izbor, pa je neophodno fokusirati se na najbitnije faktore koji određuju dobar izbor kolica za bebe. A ako neko dobro može da razluči važno od nevažnog, to su oni koji se svakodnevno bave prodajom kolica. Iz zrenjaninske prodavnice bebi opreme "Milupino" kažu da postoji pet faktora na koje treba da obratite pažnju prilikom izbora kolica.
 
1. Težina
 
Težina kolica koja se mogu naći na tržištu u Srbiji kreće se između šest i 20 kilograma, koliko su obično teška blizanaka kolica. Svakako prilikom donošenja odluke o težini, morate da razmotrite i kako ćete ta kolica nositi i premeštati. Ukoliko živite na višem spratu zgrade bez lifta, pa ste primorani da nosite kolica do prizemlja pri svakom izlasku, gledajte da odaberete što lakša. Najmanja težina, ipak, nije najbolji izbor, jer su često lošijeg kvaliteta i nestabilnija, smatraju u "Milupinu".
 
 
2. Dimenzije i fleksibilnost
 
Dimenzije kolica su, opet, subjektivna stvar. Zavisiće od dimenzija gepeka (ukoliko imate automobil), širine ulaznih vrata, veličine lifta (ukoliko vaša zgrada ima lift) i prostora za odlaganje koji imate na raspolaganju u stanu/kući. U direktnoj vezi sa dimenzijama i sa načinom odlaganja i prenošenja kolica je i fleksibilnost. Proverite u prodavnici kako izgledaju kolica kada se sklope i koje su tada njihove dimenzije ili pitajte prodavca da proveri za vas. Način na koji se kolica sklapaju je takođe važan - postoje ona koja se sklapaju u kockasti oblik i ona koja se sklapaju u kišobran. Pravi izbor za vas odrediće ponovo prostranost vašeg automobila i doma.
 
3. Točkovi
 
Materijal i osobine točkova na kolicima mogu značajno uticati na udobnost bebe, tako da je ovo jedna od stvari na koju posebno treba obratiti pažnju, savetuju u "Milupinu" Plastični točkovi su najgori izbor, jer ne amortizuju neravnine na putu, pa bebe mogu da odskaču na svakoj rupi, ali i da se zagrcnu ako jedu u kolicima. Kolica sa ovakvim točkovima nisu preporučljiva za jesenje i zimske šetnje, jer se ne kreću sigurno po klizavom terenu. Točkovi od gume su daleko sigurniji izbor i zlatna sredina između plastičnih i onih na naduvavanje koji pružaju veliku udobnost, ali su istovremno i prilično teški. Veličina točkova je takođe važna i najbolje je odlučiti se za srednju opciju. Amortizeri na točkovima takođe mogu povećati osećaj udobnosti.
 
 
4. Dodatna oprema i pogodnosti
 
Modeli kolica na kojima je moguće okretati sedišta su vrlo traženi jer dečiji psiholozi preporučuju da dete do godinu dana starosti bude okrenuto tako da gleda u roditelje, odnosno osobe koje guraju kolica. Kasnije već dete želi da posmatra i otkriva svet oko sebe. Kolica bi takođe trebalo da imaju više od klasičnog kajiša zbog maksimalne bezbednosti. Kajiševi sa pet tačaka zakopčavanja su najbezbedniji, ističu u "Milupinu". Dodatne pogodnosti koje kolica mogu imati su autosedište, korpa koja se može koristiti za iznošenje iz bolnice ili, ukoliko ima dva plastična polukruga na dnu, kao kolevka, muf za noge, zaštita od kiše, zaštita od komaraca, držač za flašicu i torba za bebine stvari.
 
5. Cena
 
Cene kolica variraju i obično se kreću od četiri do nekoliko desetina hiljada dinara. One zavise od proizvođača, kvaliteta, ali i od pogodnosti koje dobijate uz proizvod. U "Milupinu" naglašavaju da je za svaki proizvod odnos cene i kvaliteta odličan. Bitno je, ističu, da je u njihovim prodavnicama omogućeno plaćanje na rate (čekovima, karticama Inteza banke bez kamate i putem administrativne zabrane). Cena je, ipak, poslednji faktor koji treba imati na umu, kada se uverite da ste sve prethodno pomenute uračunali. Tada analizirajte dostupnu ponudu i vidite koji je najbolji proizvod koji ispunjava sve vaše zahteve i odgovara vašem budžetu.
 
 
U "Milupino" prodavnici dostupan je širok asortiman kolica koja možete pogledati OVDE, a na njihovom sajtu (OVDE) možete pronaći i svu opremu, igračke i hranu za bebe i decu koja vam je neophodna. Dostupne proizvode možete pronaći i na njihovim Instagram i Fejsbuk profilima, a ova prodavnica iskusna je i u onlajn prodaji, pa izabrani proizvodi mogu stići i na vašu adresu u kratkom roku. Kupovina na daljinu ne bi trebalo da zabrinjava roditelje koji kupuju u "Milupinu", jer je moguća reklamacija na koju se odgovara najranije moguće.

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom