Studija tvrdi: Zbog roditeljskog vikanja i okrutnosti deca mogu imati manji mozak

Okrutno i grubo roditeljstvo moglo bi uticati na to da vaše dete ima manji mozak, tvrdi novo istraživanje.
Studija tvrdi: Zbog roditeljskog vikanja i okrutnosti deca mogu imati manji mozak
Foto: Pixabay
Konstantno vikanje, ljutnja, galama ili udaranje dece povezani su s njihovim lošijim razvojem, smatraju kanadski naučnici. Konkretno, oni smatraju da bi takvo roditeljsko ponašanje moglo dovesti do problema u socijalnom i emocionalnom razvoju dece, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu "Development and Psychology".
 
"Mislim da je važno da roditelji i društvo shvate da česta upotreba grubih praksi može naštetiti detetovom razvoju", poručila je glavna autorka studije Sabrina Sufren i dodala: "Govorimo o njihovom socijalnom i emocionalnom razvoju, kao i o razvoju mozga."
 
Prethodne studije već su pokazale da deca koja su doživela ozbiljno zlostavljanje imaju manje prefrontalne kortekse i amigdalu. To su dva dela mozga koja igraju ključnu ulogu u emocionalnoj kontroli i rastu anksioznosti i depresije.
 
Istraživači su primetili da su ista ta područja mozga bila manja kod dece koja su u detinjstvu u više navrata bila izložena grubim roditeljskim praksama - iako deca nisu bila suočena s ozbiljnijim zlostavljanjem.
 
"Ova otkrića su i značajna i nova. To je prvi put da se oštre roditeljske prakse, koje ne spadaju u ozbiljno zlostavljanje, povezuju sa smanjenom veličinom moždane strukture, slično onome što vidimo kod žrtava ozbiljnih oblika zlostavljanja", istakla je Sufren.
 
Osvrnula se i na istraživanje iz 2019. godine rekavši da je ono "pokazalo da grube roditeljske prakse mogu uzrokovati promene u radu mozga kod dece, ali da se sada zna da one utiču i na samu strukturu dečjeg mozga".
 
U sklopu istraživanja proučavana su deca od samog rođenja te su praćeni različiti roditeljski stilovi. Svake godine u uzrastu od druge do devete godine merio se nivo anksioznosti kod dece. Uz pomoć oblika roditeljskih praksi i nivoa anksioznosti deca su razdvojena u dve grupe: na one koji su bili izloženi niskoj dozi grubog roditeljstva i one koji su bili izloženi visokoj dozi grubog roditeljstva.
 
Kada su deca napunila 12 godina, urađena im je magnetna rezonanca te je do njihove 16. godine rađena procena nivoa anksioznosti.
 
Ovo istraživanje je prvo koje je pokušalo da ientifikuje veze između grubih roditeljskih praksi, dečje anksioznosti i anatomije njihovog mozga, piše "The Sun".
 
"Imajte na umu da su ta deca neprestano bila podvrgavana grubim roditeljskim praksama u uzrastu od druge do devete godine. To znači da su razlike u njihovom mozgu povezane s ponavljanim izlaganjem grubim roditeljskim praksama tokom detinjstva", smatra Sufren.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom