Unutar tek rođene beba otkrivena bliznakinja

Lekari su se iznenadili kada su otkrili da je unutar novorođene devojčice rasla bliznakinja.
Unutar tek rođene beba otkrivena bliznakinja
Foto: Pixabay
Ovo je izuzetno redak fenomen, a događa se u jednom od 500.000 slučajeva.
 
Devojčica je rođena sredinom jula u medicinskom centru Asuta u Ashdodu u Izraelu.
 
Kako prenosi "The Times of Israel", nakon što se rodila, detaljno su je pregledali ultrazvukom i rentgenom jer su lekari u trudnoći primetili da je stomak bebe bio povećan. Otkrili su da je unutar novorođenčeta bio embrion.
 
"Nije izgledao poput embriona kako ga zamišljamo. Izgledao je poput gumice za brisanje na grafitnoj olovci. Iznenadili smo se kada smo shvatili da je to embrion", kaže Omer Globus, direktor odeljenja neonatologije u Asuti.
 
Tim vrhunskih stručnjaka medicinskog centra operisao je devojčicu i pronašao još jednu sličnu tvorevinu u njenom stomaku.
 
"Mislimo da je bilo više embriona, što može sugerisati da su potencijalno u maminom stomaku nekada rasle trojke", kaže Globus.
 
Ovo zdravstveno stanje nazvano je fetus u fetusu ili parazitski blizanac. Prema British Medical Journalu, u medicinskoj literaturi je sveukupno zabeleženo manje od 200 takvih slučajeva.
 
"To je deo procesa razvoja fetusa kada se šupljine tokom razvoja deteta zatvore, a jedan od embriona uđe u taj prostor. Fetus se iznutra delimično razvija, ali ne živi i ostaje tamo", objašnjavaju stručnjaci.
 
Iako nerazvijeni blizanac ne živi, deli snabdevanju krvi sa svojim blizancem i ugrađuje se u telo ili unutar njega. Može ostati neotkriven pri rođenju, a ako i kad se pronađe, smatra se tumorom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.