Bebe su više izložene mikroplastici nego odrasli

Najnovije istraživanje otkrilo je da bebe imaju 15 puta više mikroplastike u telu od odraslih.
Bebe su više izložene mikroplastici nego odrasli
Foto: Pixabay
Mikroplastika su sitni komadi plastike veličine manje od pet milimetara nastale raspadanjem većih plastičnih proizvoda nakon njihovog ulaska u okolinu prirodnim vremenskim procesima.
 
Koristi se u raznim industrijama, uključujući kozmetiku, biotehnologiju, proizvode za pranje i kapsule sa lekovima, ali mogu nastati i kada se plastični predmeti razbiju, prenosi Euronews.
 
Naučnici veruju da bebe tako visok nivo mikroplastike dobijaju žvakanjem igračaka i puzanjem po tepisima koji sadrže mikroplastiku.
 
Tim istraživača iz Njujorka tražio je dve uobičajene vrste mikroplastike, polietilen tereftalat (PET) i polikarbonat (PC). Da bi pronašli PET i PC, ispitali su nivoe mikroplastike u uzorcima izmeta 10 odraslih i šest beba. U svim uzorcima pronašli su najmanje jednu vrstu mikroplastike. Što znači da je vrlo verovatno da mikroplastike ima i u organizmima odraslih.
 
Ipak, kada su uporedili uzorke, otkrili su da je koncentracija mikroplastike u izmetu odojčadi od 10 do 20 puta veća nego kod odraslih, naročito kada je u pitanju PET (polietilen tereftalat) mikroplastika, od koje se proizvode tekstilna vlakna, vlaše za vodu ili maske za mobilne telefone.
 
Zašto je mikroplastika problem?
 
Nažalost, još nije poznato kakvi su tačno efekti mikroplastike na zdravlje ljudi, ali postoji sve veća zabrinutost da oni mogu biti veoma štetni kada se progutaju.
 
Naime, naučnici su verovali da će mikroplastika bezopasno proći kroz probavni trakt. Novija istraživanja, ipak, pokazuju da najmanji komadići mogu da prođu kroz ćelijske membrane i uđu u krvotok.  Ovo je zabrinjavajuće jer je istraživanje mikroplastike kod laboratorijskih životinja uzrokovalo ćelijsku smrt, upalu i metaboličke poremećaje. 
 
Uklanjanje mikroplastike iz industrije
 
Zna se da je mikroplastika loša po životnu sredinu. Prošle godine naučnici sa Univerziteta Djuk pokazali su da mikroplastika u okeanu negativno utiče na ribe. Mnoge mikroplastike odlomljene pri pranju sintetičke odeće završiće u okeanu. Neko vreme se takođe mislilo da će se mikroplastika koju jede riba svariti bez mnogo štete. Ali to je demantovalo istraživanje Univerziteta Djuk.
 
Otkrili su da hemikalije koje prekrivaju mikroplastiku utiču na reproduktivne hormone ribe. 
  • Dr

    05.10.2021 17:42
    mikro i nano plastika
    Naime poznato je kako mikro i nano cestice plastike uticu, a to je da ih telo prepoznaje kao hormon posto su hemijski slicni i uzrokuju hormonske disbalanse - deluju kancerogeno i jedan su od glavnih izazivaca raka. Svakodnevno od plasticnih kesa, jednokratnih kontejnera, flasica za vodu i svega sto dodje u kontakt sa hranom i tecnostima koje unosite , unosi se za organizam ogromna kolicina mikro i nano cestica. Industrija ovo uspesno potiskuje i sakriva jer kako bi drugacije dovoljno jeftino pakovala proizvode. Masovna upotreba plastike se poklapa sa porastom kancerogenih obolenja globalno. u poslednjih 30 godina, nije jedini ali je znacajni uzrocnik. Zbog toga, kad je moguce koristite staklene flase, pijte vodu sa cesme ukoliko je ispravna, birajte vrsu plastike za posude za hranu, izbegavajte jeftine porozne najlon kese koje dolaze direknto u dodir sa hranom itd...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom