Tata moli škole da priznaju menstrualnu bol kao valjan izgovor za izostanak

Ako ste žena, onda znate koliko menstrualni ciklusi mogu biti bolni.
Tata moli škole da priznaju menstrualnu bol kao valjan izgovor za izostanak
Foto: Pixabay
Štaviše, mnoge devojke zbog bola moraju da izostanu iš škole ili sa posla.
 
Jedan tata nada se da će promeniti način na koji škole tretiraju izostanke zbog menstrualnog bola ili dismenoreje. Markus Alejn pokrenuo je peticiju u ime svoje ćerke Izi. Naime, njena škola bol ne smatra dobrim razlogom da izostane s nastave pa dobija neopravdane.
 
Porodica Alejn živi u Kornvolu u Velikoj Britaniji. Otac tvrdi da njegova ćerka zbog bola ponekad ne može ni da spava pa su roditelji odlučili da ostane kod kuće da se odmori. 
 
"Mislili smo da je to isto kao i bilo koja druga bolest ili bol, ali škola to ne želi da prizna", ispričao je otac za Skaj njuz.  "Ne samo da me čini tužnim da se oko ovog pitanja mora pokretati peticija nego sam i zabrinut zbog fizičkog, mentalnog i društvenog blagostanja mojih ćerki, ali i svih žena koje imaju bolne menstruacije", pojašnjava Markus. 
 
U peticiji navodi da je čin nepriznavanja menstrualnog bola primer seksizma, naročito jer u školama najčešće takve odluke donose muškarci. 
 
Peticija je dosad prikupila više od 80.000 potpisa. 
  • Devojka

    13.12.2021 06:24
    Lepo bi bilo
    Iz licnog iskustva zavrsila sam par puta u urgentnom i izgubila svest zbog bolova a da nisam imala nikakav poremecaj niti zdravstveni generalno problem, blago onima koji nemaju takve bolove.
  • Majka 3 cerke

    18.10.2021 04:43
    Leciti bolne menstruacije
    Bolne menstruacije nisu normalna pojava. Ukoliko ih devojka ima (cak i ako je vrlo mlada, nevina i sl...) treba da se obrati ginekologu. Da joj uradi UZV, proveri da nema ciste, endometrioze ili neki drugi problem, a zatim odredi odgovarajuci postupak lecenja i terapiju. Pogresno je misljenje da je bol normalna i da je treba trpeti, a donekle rasireno, jer je to zenska stvar. Zato ovo i pisem. Bez obzira na uzrast obratiti se lekaru.
  • Иста

    17.10.2021 22:29
    Људи не знају који степен бола се у тим данима може достићи, да жена није способна ни да стоји ни да хода док не почне дејство аналгетика.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom