Studija: Ako mala deca iznenada odbijaju hranu, testirajte ih na kovid

Iznenadno potpuno ili gotovo potpuno izbegavanje čvrste hrane kod male dece može biti jedan od pokazatelja razvoja kovida19 i posledica je promena u detetovom čulu mirisa i ukusa.
Studija: Ako mala deca iznenada odbijaju hranu, testirajte ih na kovid
Foto: Pixabay
Kako se navodi u radu kalifornijskih lekara objavljenom ove nedelje u časopisu "Pediatrics" opisali su dvoje male dece, mlađe od 18 meseci, koja su iznenada razvila averziju prema čvrstoj hrani otprilike u vreme kada im je dijagnostikovan kovid19.
Kad bi nešto i pojeli, odmah nakon toga počeli bi da se guše, ili bi ispljunuli hranu.
Jedno dete je, u isto vreme kad se razvila i odbojnost prema hrani, postalo iznenada osetljivo i na miris bilo kog mirisnog proizvoda, što je još jedan znak promena u njuhu.
 
Šest do osam meseci nakon dijagnoze oba mališana su počela da podnose čvrstu hranu, ali nijedan nije u potpunosti nastavio s unosom izvornih količina čvrste hrane.
 
"Ovaj odloženi i promenjivi klinički tok kod naših malih pacijenata u skladu je s nedavnim studijama na odraslima, koje pokazuju da se problemi s mirisom i ukusom povezani s kovidom19 mogu razvijati i nestajati, a jedna trećina pacijenata može imati trajne simptome", rekli su lekari.
 
Na temelju tih ograničenih podataka zaključili su da bi averzija prema hrani kod male dece koja još ne govore "trebalo da bude znak da ih treba testirati na prisutnost virusa SARS-CoV-2".
  • Nada

    22.08.2022 21:12
    Istina
    Ovo se desilo mojoj devojcici od tri godine. Vec 7.dan odbija hranu. 4 dana je pila samo cokoladno mleko. Mislila sam da je zbog vrucina. Onda je pala temperatura i ukinula sam joj mleko u nadi da ce ogladneti, al sam dopustila da pije sok, medjutim nista nije htela da okusi dva dana. Danas sam joj ukinula i sok i nije htela da jede. Trazila je samo mleko. Davala sam joj i smoki i stapice samo da bilo sta pojede, ali samo bi lizala i bacala. Cokoladu je takodje samo lizala. I na kraju sam morala da joj dam cokoladno mleko. Bolje i to, nego bas nista. Odmah je popila 4 dl mleka. Shvatila sam da ima apetit, ali ne moze da jede nista osim da pije. Sumnjala sam da je zbog kovida, jer smo ga prelezali pre 7 dana. Vas clanak mi je to potvrdio i hvala vam puno na njemu. Pronasla sam i original clanak na engleskom. Detaljno je opisano stanje dece. Sutra cu videti sa pedijatrom sta cemo i kako cemo dalje.
  • Međutim

    26.12.2021 11:47
    "Jedi ili će ti opet gurnuti štapić u nos."

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.