Pedijatar: Ovih pet stvari svako dete bi trebalo da zna do pete godine

Peta godina je velika prekretnica. Dete više nije malo i ta tranzicija daje priliku za više nezavisnosti i odgovornosti.
Pedijatar: Ovih pet stvari svako dete bi trebalo da zna do pete godine
Foto: Pixabay
Ovo je savršeno vreme da svoje dete naučite nekim osnovnim, ali važnim informacijama.
 
Deca mlađa od pet godina mogu slediti instrukcije kada su u opasnosti, a nakon pete godine počinju da shvataju razloge zašto postoje sigurnosna pravila. To znači da mogu da razumeju i posledice prkošenja istima. 
 
Prema pedijatarki Kristini Džons, ovo je pet ključnih stvari koje bi svaki petogodišnjak trebalo da zna.
 
 
 
Osnovni lični podaci
 
Dete staro pet godina treba da zna imena i prezimena svojih roditelja, kao i svoju adresu i mesto ili grad u kojem živi. Na kraju, i telefonski broj ili broj mobilnog jednog od roditelja spada u kategoriju ličnih podataka. 
 
Korišćenje melodije koju deca već poznaju može pomoći da dete naučite važnim detaljima, kao i da ih ona upamte.
 
Šta učiniti ako se izgube
 
Ako se dete izgubi, trebalo bi da potraži druge odrasle osobe s decom i zamoli ih za pomoć, tvrdi dr Džons. Ako ih ne mogu uočiti, naučite ih da potraže uniformiranu osobu, poput policajca ili radnika prodavnice u kojoj se nalaze.
 
Ne otvarati vrata bez odrasle osobe
 
Deca od pet godina će se uzbuditi kada začuju zvonu, ali treba im objasniti da vrata smeju da otvore samo ako je uz njih odrasla osoba jer bi s druge strane mogao biti stranac, a ona ne mogu znati da li je pouzdan. 
 
Obavljanje jednostavnih poslova
 
Kad deca navrše pet godina možda ćete primetiti da vam nude pomoć u određenim stvarima koje radite. Sjajno je uključiti decu u kućne poslove i omogućiti im da osete ponos kad izvrše zadatak. Pritom je važno naučiti dete da zna granice. Na primer, u redu je da postavi sto, ali neka rukovanje noževima prepusti odraslima.
 
Pozvati hitnu pomoć u hitnim slučajevima
 
Deca od pet godina trebalo bi da znaju da pozovu hitnu pomoć. Zato je važno da znaju šifru za otključavanje vašeg mobilnog telefona i kako da pozovu broj hitne i zamole za pomoć. Takođe je važno razgovarati s detetom kada je pozivanje pomoći opravdano. 

Teme

deca
  • nisam pedijatar,

    15.05.2022 23:03
    ali mislim
    da treba i da zna da pliva. E sad što bazen na spensu "malo" više ne radi nego što radi to j pitanje za gradskog punoglavca što je umislio da je gradonačelnik...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom