Studija objasnila: Evo zašto tinejdžeri često ignorišu roditelje

Nova studija je otkrila da mozak tinejdžera "filtrira" mamin glas, zbog čega bi se tu moglo kriti objašnjenje zašto ignorišu upozorenja i pokušaj razgovora s roditeljima.
Studija objasnila: Evo zašto tinejdžeri često ignorišu roditelje
Foto: Pixabay
O tinejdžerima bi se moglo mnogo toga reći, ali roditelji su na kraju po pitanju vrlo malo toga sigurni. Deca tog uzrasta nastoje da balansiraju školske obaveze, hobije, vannastavne aktivnosti i društveni i porodični život. Takođe je poznato da retko kad slušaju šta im roditelji govore.
Ignorisanje roditelja često se pripisuje buntu i razvijanju sopstvenog stava i samostalnosti, ali stručnjaci tvrde da se radi i o nečem drugom.
Ova studija objavljena je u "The Journal of Neuroscience". Ono što je na kraju otkrila jeste da je mozak tinejdžera programiran da izoluje majčin glas. To znači da ako tinejdžer telefonira, a vi mu se obraćate, on vas stvarno ne čuje jer im mozak to ne dopušta.
 
Iako ovi podaci mogu delovati utešno, to i dalje može biti frustrirajuće za roditelje.
 
Zapravo, radi se o razvojnim fazama mozga tinejdžera, a razlozi su vrlo specifični. Mozak beba i male dece je programiran da sluša mamu, ali promene na tom području nastaju otprilike u uzrastu od 13 godina. Tad deca počinju da obraćaju pažnju na nove glasove i mozak se reprogramira u tom smeru.
 
Danijel Abrams, glavni autor studije, izjavio je da iako se može činiti da su tinejdžeri samo buntovni, njihov je mozak u toj fazi jednostavno fokusiran na nove i manje bliske i poznate glasove.
 
Ovakva i slične studije pomažu roditeljima i deci da prevaziđu neke probleme zbog nedostatka razumevanja i pronađu u sebi snagu da budu strpljivi prema drugoj strani.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.