Mali bonton za mališane: Pravila ponašanja koja deca treba da znaju kad krenu u vrtić

Uzrast za vrtić je vrlo uzbudljivo razdoblje u životu dece. Obično je to vreme kad upoznaju nove prijatelje, igraju se novim igračkama i proširuju svoj um i veštine i odlično se zabavljaju.
Mali bonton za mališane: Pravila ponašanja koja deca treba da znaju kad krenu u vrtić
Foto: Pixabay
Postoji ipak nekoliko stvari koje roditelji treba da nauče decu pre nego što krenu u vrtić. Male stvari poput jednostavnih veština i manira mogu mnogo doprineti i učiniti živote svih oko njih malo prijatnijim.
Molim te i hvala
Da bi deca naučila da lepo razgovaraju, roditelji bi trebalo da takvu komunikaciju praktikuju s decom. Radi se o bitnim manirama i vrlo mala deca su u stanju da ih usvoje.
 
Traženje stvari na pristojan način
 
Ovo je slično kao da kažete 'molim te' i 'hvala', ali mnoga mala deca su odvažnija kod kuće nego u školi. Važno je naučiti dete kad treba da posegne za nečim, a kad pak treba da zamoli za nešto.
 
Poštovanje tuđeg mišljenja
 
Moguće je da deca predškolskog uzrasta neće odmah shvatiti ovaj koncept, ali na njima prilagođenom nivou mogla bi razvijati poštovanje prema tuđim mišljenjima. Dete bi moglo da nauči da prepozna da je ponekad u pravu, ali i da ima situacija u kojima nije, kao i da svako zaslužuje da mu se čuje glas.
 
Spremanje za sobom
 
To je nešto što se često praktikuje u vrtiću. Spremanje igračaka nakon igranja, pospremanje knjiga nakon što su ih pročitali, pospremanje tanjira i bacanje smeća nakon obroka. Lako je učiniti ovaj zadatak zabavnim i ugodnim za učenje za svako dete. Ako to pretvorite u pesmu, ples, nešto što ih malo ubrzava, i učinite to igrom za njih, lakše će ostati angažovani i slediti uputstva. 
 
Pranje ruku
 
Osnovna higijena je ključna veština za podučavanje deteta predškolskog uzrasta. Slično kao kad spremaju za sobom, mogu se zabaviti dok to rade.
 
Gledanje ljudi u oči, komunikacija puna poštovanja
 
Ključ poštovanja i koncizne komunikacije je gledanje druge osobe u oči. Pravilna komunikacija je nešto što svi moramo da učimo i s čime treba da živimo ceo život, što je čini jednako važnom i za male predškolce.
 
Empatija
 
Učiti ih šta znači saosećanje znači odgajati ih da postanu dobri ljudi. Na primer, neka nekome pridrže otvorena vrata, neka pomognu u nošenju nečega i pokažu da se suosećaju s nekim kome je teško.
 
Strpljenje
 
Deca su prirodno nestrpljiva, zbog toga ovo može biti težak zadatak. Ako pak uspete, vaspitači u vrtiću biće vam veoma zahvalni i napravićete važne temelje za budući razvoj ličnosti svog deteta.
 
Poslednje, ali ne manje važno - zlatno pravilo
 
Ponašaj se prema drugima onako kako želiš da se drugi ponašaju prema tebi. Daleko najvažnija i vrlo potcenjena lekcija koju svakodnevno treba ponavljati. Iako će mnogo toga naučiti u školi po tom pitanju, ne škodi da započnete ranije.
  • Lol

    27.07.2022 12:36
    Sta bre da naucim dete od godinu dana?
  • mile

    24.07.2022 16:11
    bonton za odrasle
    Kamo srece da se odrasli ponasaju prema ovom bontonu za malisane, svima bi nam bilo mnogo bolje i svi bi se super osecali!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.