FOTO: Crkva reklamnim panoima poziva Poljake da prave više dece, tu je i Dart Vejder

Reklamne panoe je teško ne videti: veliki i prisutni u celoj Poljskoj, prikazuju dve devojčice plave kose u beloj odeći, zagrljene u polju, uz natpis: "Gde su ova deca?".
Uz njihovu fotografiju je grafikon koji prikazuje natalitetnu statistiku: poljska porodica je pedesetih u proseku imala petoro dece, osamdesetih ih je imala troje, a danas samo 1,5.
Naravno, odmah su napravljene i parodiraje ovih bilborda.
 
Plakate je širom zemlje proteklih meseci postavila katolička fondacija, podstakavši raspravu u toj državi predvođenoj konzervativcima gde su porodična i reproduktivna pitanja stalni izvor tenzija.
Posmatrači su brzo primetili da je statistika na plakatu pogrešna: zvanični brojevi pokazuju da su poljske porodice pedesetih imale manje od četvoro dece, prenosi agencija Frans pres.
 
 
Ipak, današnji natalitet je zabrinjavajuć. Poljski parovi danas u proseku imaju samo 1,4 dece, što je ispod evropskog proseka i granice demografske održivosti.
 
"Naša kampanja nema ideološki i politički cilj", objavila je fondacija Kornice čiji je predsednik, preduzetnik s katoličkim vezama, jedan od najbogatijih Poljaka. "To samo poziva ljude na promišljanje", dodao je on.
 
Njegova fondacija je i ranije bila u medijima zbog kontroverznih bilborda, uključujući one protiv pobačaja i razvoda.
 
Za Paulinu Zagorsku, aktivistkinju za ženska prava, "fundamentalistički ton tih bilborda je očigledan: njihovi autori za pad nataliteta krive kontracepciju i izazove tradicionalnom porodičnom modelu".
 
Deo kritičara iskoristio je priliku kako bi osudili skoro potpunu zabranu pobačaja koju je uvela desna vlada i osude njene porodične politike. Levi poslanik Robert Biedron tvrdi da "nema dovoljno dece zbog premalo jaslica i vrtića, preniskih plata i straha od trudnoće zbog nehumanih zakona protiv pobačaja".
 
Povećanje broja rođenih jedan je od ključnih ciljeva vladajuće poljske stranke Pravo i pravda (PiS). Vlada je uvela popularan mesečni dodatak nazvan 500+. Pravo i pravda želi da pomogne mladima u osnivanju porodice i da garantuje dečju zaštitu tokom prvih godina. Međutim, kritičari tvrde da je ta politika dizajnirana da koristi tradicionalnom porodičnom modelu i podstiče žene da ostanu kod kuće, piše Frans pres.
 
 
Ministarstvo za porodicu u svom zvaničnom programu natalitet naziva "ključnim pitanjem" i dodaje da se na njemu mora raditi čak i ako je posledica "privremeno napuštanje tržišta rada za žene" koje žele da budu sa svojom djecom.
 
Stručnjakinja za demografiju Irena Kotovska s Poljske akademije nauka smatra da ta politika, uspostavljena pod uticajem crkve, nije efikasna.
 
Poljska trenutno ima 38,2 miliona stanovnika, a njena populacija bi do 2040. godine mogla da se smanji za 2,3 miliona ljudi, predviđa istraživanje Eurostata.
  • skep

    10.08.2022 15:22
    Ono kad ljudi pomisle da se razumeju u marketing i ne angažuju stručnjaka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom