UNICEF: Skoro polovina dece u Srbiji dobija batine, prisutno i psihološko zlostavljanje

U proteklih 15 godina sve je manje dece u Srbiji koja su izložena nasilnom disciplinovanju u svojim domovima.
UNICEF: Skoro polovina dece u Srbiji dobija batine, prisutno i psihološko zlostavljanje
Foto: Pixabay

Ipak skoro polovina dece uzrasta od jedne do 14 godina i dalje doživljava telesno i psihološko kažnjavanje, saopštila je danas misija UNICEF u Srbiji.

Takve vaspitne metode najčešće se primenjuju kod male dece koja već u uzrastu od dve do tri godine dobijaju prve batine, dodaje se u saopštenju.

Ohrabrujuće je da više od 90 odsto roditelja saglasno da nasilna disciplina nije dobra za dete, jer ona povređuje i ponižava dete, razvija nepoverenje i nesigurnost, a nepoželjna ponašanja se neretko ponavljaju.
 
Mnogi roditelji u Srbiji primenjuju pozitivne metode vaspitanja dece, međutim, postoje i oni kojima su udarac, bes i vika prva i jedina reakcija na izazovno ponašanje deteta, istakla je direktorka UNICEF u Srbiji Dejana Kostadinova.
 
Ti roditelji vole svoju decu, ali im je potrebna podrška da promene svoje ponašanje, često izazvano usled kompleksnosti savremenog načina života, istakla je ona.
 
Narednih mesec dana UNICEF će, u okviru kampanje "Budi ruka koja voli i reč koja sokoli", sprovesti niz aktivnosti u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Novom Pazaru, Čačku, Kragujevcu i Subotici.
 
Počeće i intenzivan program dugoročnije podrške roditeljima da unaprede svoje disciplinske prakse kroz obučavanje stručnjaka u centrima za socijalni rad, kao i u zdravstvenom i obrazovnom sistemu koji se kroz svoju svakodnevnu praksu susreću sa roditeljima u skoro 50 gradova u Srbiji.
  • znamo sta hoćete

    12.09.2022 22:42
    Od četiri porodice, četiri nisu nasilne sa svojom decom. To znači 100%.
    Ostale ne znam, ne mogu da tvrdim.
    UNICEF neka ne optužuje i neka hvala, da ne dolazi.
  • 002211

    12.09.2022 13:35
    "Porodične vrednosti". :-/
  • Schamlov

    12.09.2022 13:31
    UNICEF- Pada,što je isti taj UNICEF ćutao kada su padale bombe sa osiromašenim uranijumom na našu decu,gde su onda bili u mišijoj rupi sada su našli da se prave pametni,da budemo fini kao demokratski zapad pa posle pravimo prajd eee ajde manite se ćoravog posla,vi iz UNICEF-a odmerite malo šta ćete reći nemoj da lupetate.Naravno mi smo po vama divljaci čija deca odnose nagrade na takmičenjima u robotici,matematici,fizici.gospodo iz UNICEF-a naučite ko je bio i odakle Nikola Tesla.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom