Evo po čemu je Srbija gora od Vijetnama

Čak 92,9 odsto žena koje su angažovane po fleksibilnim ugovorima u radu nalazi se u reproduktivnom periodu, a sa takvim ugovorima nemaju pravo na trudničko niti porodiljsko odsustvo.
Evo po čemu je Srbija gora od Vijetnama
Foto: Pixabay
To je pokazala anketa Udruženja "Mame su zakon", koja je danas predstavljena na konferenciji u okviru projekta "Porodiljsko odsustvo - pravo a ne privilegija".
Predsednica Udruženja "Mame su zakon" Tatjana Macura rekla je da je u njihovoj anketi učestvovala 361 ispitanica angažovana po fleksibilnom ugovoru o radu i da se pokazalo da svaka druga ima 25 do 35 godina, što je vrhunac reproduktivnog perioda.
"Ako pretpostavimo da je reproduktivan period žene do 45 godina, naša anketa je pokazala da se 92,9 odsto žena koje rade po fleksibilnim ugovorima nalazi u reproduktivnom periodu, da su četiri od 10 žena tako angažovane duže od dve godine iako zakon to zabranjuje, kao i da 60 odsto ispitanica radi u privatnom, a 40 odsto u javnom sektoru", rekla je Macura.
 
Sekretarka i pravna savetnica Udruženja "Mame su zakon" Marica Bursać navela je da zvanični podaci Ministarstva za brigu o porodici govore da se svakog meseca za oko 5.000 porodilja isplaćuju naknade po osnovu Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom.
 
"To znači da toliko žena, a među njima su preduzetnice i one angažovane po fleksibilnim ugovorima, nema pravo na 'puno' trudničko i porodiljsko odsustvo i na odgovarajuće naknade zarade, već one primaju 'ostale' naknade", rekla je Bursać i naglasila da bi morao da se promeni Zakon o radu kako bi garantovao punu materinsku zaštitu svim ženama.
 
"Kada je reč o fleksibilnim ugovorima, uporedna pravna analiza pokazala je da se sistem kakav postoji kod nas sa privremeno - povremenim poslovima ne prepoznaje u zemljama EU, ali smo uočile primer u Vijetnamu, gde postoje slični ugovori, ali su čak i takvi ugovori obuhvaćeni materinskom zaštitom", ukazala je Bursać.
 
Viša savetnica u timu poverenice za zaštitu ravnopravnosti Tatjana Prijić ukazala je da je najviše podnetih pritužbi na ime diskriminacije upravo u oblasti rada i zapošljavanja, kao i da je diskriminacija po osnovu pola i bračnog statusa dominantna, bilo da je reč o zapošljavanju, odnosno postavljanju pitanja o godinama života ili zasnivanju porodice pri zapošljavanju.
 
"Ide se do toga da žene koje rade bivaju uslovljene planiranjem trudnoće i porođaja, potpisivanjem blanko otkaza i da ne mogu da napreduju posle porodiljskog ili odsustva radi nege deteta", ukazala je Prijić i zaključila da je neophodno aktivnije delovati merama populacione politike kako bi se bolje uskladili rad i roditeljstvo.
 
"To, kada je reč o pravima, ibezbeđuje jednak status svima - i preduzetnicama i ženama zaposlenim u poljoprivredi, onima koje samostalno obavljaju delatnost", rekla je Prijić.
  • šaljivdžija

    28.10.2022 07:59
    Gluposti. U Smrdiji je sve napreDNO i usklađeno.
  • mile

    27.10.2022 18:31
    po mnogo cemu
    je Srbija gora od Vijetnama iako je Vijetnam siromasnija drzava, ali u mnogim stvarima bolje organizovana. Kao i o svemu do prave informacije u Srbiji je tesko doci i istine radi treba istaci da je Dacic pre cetiri pet godina boravio u Hanoju i najavio otvaranje nase ambasade, ali naravno to se nije desilo i nasim ljudima koji zive i rade u ovoj divnoj drzavi najbliza je amabasada u Indoneziji udaljenoj oko dve hiljade km.
  • /

    27.10.2022 15:55
    Da,jeste diskriminacija.
    Ali bukvalno nateraju žene da ne radjaju ili da ne smeju da se izjasne da li su u braku,ili imaju momka.
    Ludo drušvo koje nam je nametnuto.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom