Od 10. decembra moguća vantelesna oplodnja doniranim ćelijama - evo ko će imati pravo na to

Od 10. decembra u Srbiji će o trošku države biti moguća vantelesna oplodnja i doniranim ćelijama uvezenim iz inostranstva.
Od 10. decembra moguća vantelesna oplodnja doniranim ćelijama - evo ko će imati pravo na to
Foto: Pixabay
Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić je za RTS rekla da do sada u Srbiji nije mogla da se radi vantelesna oplodnja sa doniranim reproduktivnim materijalom ni o trošku države, ali ni kod parova koji su sami plaćali postupak.
 
"Od 10. decembra moći će u oba slučaja da se uveze donirani materijal i da se celokupan postupak vantelesne oplodnje obavlja u Srbiji", naglasila je Radojević Škodrić.
Objasnila je da će pravo o trošku države imati sve žene do 45 godina i to u sledećim situacijama: one koje imaju partnera ali ne mogu iz svojih jajnih ćelija da postanu majke, one koje imaju partnera do 45 godina, ali čiji partner ne može da ima decu, tačnije ima dijagnozu azospermije, kao i žene do 45 godina koje nemaju partnera a žele da se ostvare kao majke.
 
"Takođe, razmišljali smo i o onima koji su započeli proceduru u inostranstvu, dakle u drugim zemljama i koji su platili paket - nikada se ne uvozi jedna jajna ćelija, već paket od nekoliko jajnih ćelija, moći će taj postupak da nastave u Srbiji i troškove transporta će platiti takođe Republika Srbija", navela je Radojević Škodrić.
 
Ukazala je da celokupan postupak vantelesne oplodnje zajedno sa doniranim ćelijama i transportom košta oko 7.000 evra.
 
"Sve to će snositi država u slučajevima koji ispunjavaju kriterijume, a oni koji ne ispunjavaju kriterijume i sami žele da plate biće im omogućen uvoz i obavljanje postupka u Srbiji", naglasila je direktorka RFZO.
 
Na pitanje na koliko postupaka će imati pravo par kada krene sa procedurom doniranih ćelija, Radojević Škodrić kaže da će biti omogućeno šest postupaka.
 
Do sada je Srbija potpisala ugovor sa bankom u Španiji, a Radojević Škodrić kaže da će biti uvrštene sve evropske banke koje dozvoljavaju izvoz - Italija, Španija, Grčka i skadinavske zemlje.
 
Ona je navela će roditelji i dalje moći da biraju u kojoj klinici će da rade vantelesnu oplodnju, kao i iz koje banke će biti uvezen donirani materijal.
 
Posebna aplikacija 
 
Kako bi se olakšala procedura, preko eUprave biće pokrenuta aplikacija koja je uvezala sve institucije - za sada imamo jednu referentnu banku u Kliničkom centru Srbije, a do kraja godine biće uvrštena i referentna banka u Narodnom frontu i sve privatne laboratorije koje ispunjavaju stručne kriterijume.
 
"I Ministarstvo zdravlja i RFZO su preko te aplikacije uvezani, tako da sami korisnici ništa neće raditi, a preko aplikacije će u svakom momentu moći da vide u kom statusu se nalazi njihov zahtev", naglasila je Radojević Škodrić, dodavši da je čekanje na saglasnost maksimalno pet dana, a celokupan uvoz će obavljati referentna laboratorija.
 
"Ono što ostaje korisnicima je da u klinici u kojoj rade vantelesnu oplodnju popune obrazac sa svojim karakteristikama - krvna grupa, visina, težina i moći će sami da biraju kako žele da izgleda taj donor kako bi njihovo buduće potomstvo što više ličilo na njih", zaključila je Radojević Škodrić. 
  • NV

    09.11.2022 08:30
    Koja su to sve poigravanja prirodom!!!A niko ne razmisljam o posledicama.Te zene koje prihvate takvu opciju da de ostvare kao majke nisu svesni nekih stvari.A strucnjaci to Ili prikrivaju ili ni sami nisu svesni!!!
  • V.St

    08.11.2022 16:19
    Smisao zivota
    Ovo je veliko ohrabrenje, postati roditelj, postati majka je najlepsi I najsmisleniji deo zivota. Ne treba ignorisati devojke I zene koje su bez muza, partnera, vecina njih zeli decu kao I brachiosaurus provide. Nase zene su Jake, mogu same da iznesu treret odgajanja deteta,, ratovi su ostavili mnogo udovica-sa decom koja su izrasla u dobre ljude. Jos jednom bravo za ovu ideju drzave.
  • hm

    08.11.2022 12:14
    Moja prijateljica je sad radila to u Solunu, 5000 eura ceo paket sa 3 jaja, ovde je 7000, ispadne da se tamo za iste pare dobije i gratis mesec dana letovanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom