Treba li deci reći istinu o Deda Mrazu? Evo šta kažu psiholozi

Razvojna psihološkinja Ameneh Šahejan rekla je za "The Conversation" da bi roditelji jednom tvrdnjom o Dedu Mrazu mogli da nanesu ozbiljnu štetu svojoj deci.
Treba li deci reći istinu o Deda Mrazu? Evo šta kažu psiholozi
Foto: Pixabay
"Odrasli ne bi trebalo da lažu decu o Dedu Mrazu. Kada dete postavi pitanje da li je on stvaran ili nije, ono je već u fazi u kojoj razlikuje stvarnost od izmišljenih likova. Kada dete dosegne tu razvojnu fazu, nije korisno ako lažemo o izmišljenom liku kao što je Ded Mraz", rekla je.
Zbog toga, iako želite svom detetu najbolje, prema stručnjakinji, ne treba da lažete. S tim se slaže i profesorka Rebeka Ingliš.
"Ne bi trebalo da lažete decu jer ih tako podstičete da veruju u moralno dvosmislenu laž. I sama sam se, kada sam kao dete saznala da su mi roditelji lagali o Dedu Mrazu, zapitala šta su me još slagali", objasnila je.
 
Prema istraživanjima, čak 83 odsto petogodišnjaka kaže da veruje u Deda Mraza. Ako planirate da detetu kažete istinu, postoji nekoliko načina da to učinite na prikladan način.
 
"Jednostavnije je potvrditi njihove sumnje kad počnu da ispituju nego da iz vedra neba otkrijete pravu istinu. Objasnite detetu da, iako nije jed Mraz taj koji nosi poklone, i dalje je istinita poruka Božića i Nove godine, to su poruke mira i dobrote. Istinu možete ublažiti tako da kažete detetu da verujete da je vreme božićnih praznika najčarobnije doba godine", savetovala je psihološkinja Amanda Gamer.
  • Lena

    28.12.2022 18:18
    Naravno da ne postoji. Svi ti koji stavljaju neke maske u odredjena doba godine,pogotovo po noći,strpati u ustanove da se sa njima bave.
    Kakav je to poriv da se neko maskira?
  • Neko iz mase

    28.12.2022 15:19
    Svašta
    Naravno da Deda Mraz (Sv. Nikola, Božić Bata) postoji.
    Šteta za večinu "odraslih" koja više ne veruje u njega...
  • agnostik

    28.12.2022 13:14
    @Andrija Šrek
    Vekovima se generacijski mislioci rvu oko Boga ili bogova i sta je zapravo bog, da li postoji ili ne postoji, ali evo ga nama Andrija Srek sa foruma 021 da objasni sta je zapravo istina. Sta je onda to Bog zapravo? Mozda je neko visedimenzionalno bice, van naseg trodimenzionalnog poimanja, mozda je, po Ajnstajnu, Kakuu i Spinozi, Bog energija i materija i skup svih prirodnih zakona, sta ako je Bog simbol za Sunce itd?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom