Ministar odbrane Finske ide na porodiljsko odsustvo

Finski ministar odbrane Anti Kaikonen ide na dvomesečno porodiljsko odsustvo da bi bio uz svog šestomesečnog sina.
Ministar odbrane Finske ide na porodiljsko odsustvo
Foto: Pixabay
Privremeni ministar Miko Savola će biti imenovan 4. januara, saopštila je vlada Finske.
Kaikonen je uzeo dvomesečno porodiljsko odsustvo i 2020. godine posle rođenja svog starijeg sina i time postao prvi ministar (muškog pola) koji je otišao na porodiljsko, prenosi Rojters.
"Deca su mala samo veoma kratak vremenski period, a ja ne želim da ih se sećam samo preko fotografija", napisao je Kaikonen na Tviteru u decembru prošle godine, kada je najavio svoje privremeno povlačenje sa funkcije.
 
Finski zakon ne priznaje porodiljsko odsustvo za ministre, tako da Kaikonen mora da da ostavku na funkciju ministra odbrane, ali biće ponovo imenovan u martu.
 
Vlada Finske je 2020. odlučila da udvostruči trajanje porodiljskog odsustva za očeve na sedam meseci i tako ih izjednači sa majkama.
 
Privremena izmena ministra odbrane dolazi u periodu kada Finska, zajedno sa Švedskom, nastoji da postane članica NATO i zadobije podršku Turske za prijem u ovu organizaciju.
 
Kaikonen veruje da će bezbednost Finske, dok on bude odsutan, "biti u dobrim rukama".
  • Pedro

    04.01.2023 10:03
    Gledajte i učite

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom