Rođena beba koja se rađa jednom u 625 miliona slučajeva

Nedavno je u Sibiru zabeležen neverovatan slučaj vanmaterične trudnoće, koji se završava srećnim ishodom jednom na 625 miliona slučajeva.
Rođena beba koja se rađa jednom u 625 miliona slučajeva
Foto: Pixabay

Skoro uvek se ova vrsta trudnoće završava indukovanim abortusom, ali ovog puta beba je uspela da preživi, prenosi Oslobođenje.

Ukrajinska izbeglica iz provincije Donbas (31) uspela je da iznese takvu trudnoću bez ijednog odlaska kod lekara na pregled.
Beba je dobro i dobila je ime Veronika. Ime znači "ona koja nosi pobedu", što je devojčica zaista zaslužila, rekla je ona.
 
Beba je začeta prirodnim putem, ali se nije razvila unutar materice. Takve vanmaterične trudnoće se redovno završavaju indukovanim abortusom, ako je trudnoća u ranoj fazi. Često se dešava da žene moraju hirurški da uklone deo reproduktivnog organa zajedno sa fetusom. Najčešće jajnik ili jajovod, piše Oslobođenje.
 
Do sada je, uz malu Veroniku, u svetu zabeleženo samo 12 ovakvih slučajeva.
 
Majka i otac male Veronike odlučili su da se ona neće poroditi u bolnici. Kako je cela trudnoća bila u redu, porođaj su čekali kod kuće. U početku je sve išlo dobro. Osećala je jače i češće kontrakcije, spremala se za porođaj, a onda su kontrakcije naglo prestale.
 
Tada su odlučili da odjure u bolnicu gde ju je operisao tim od čak 10 lekara. Operacija je bila složena i veoma rizična. 
 
"Da je operacija uspela, shvatili smo kada je beba počela da plače", rekla je dr. Marat Zaziev, jedan od lekara koji ju je porodio.
 
I majka i ćerka su sada žive i zdrave.
 
Kako prenose ruski mediji, lekari sada istražuju razlog prirodno začete trudnoće koja je dovela do razvoja bebe van materice, a o njenom slučaju će se i dalje raspravljati u naučnim i medicinskim krugovima.
  • Boca

    25.01.2023 08:16
    Divna vest
    Divna vest! Dobrodošla, devojčice! Pravi borac od početka. Čestitke roditeljima!
  • Ivanns

    24.01.2023 02:31
    Verovatnoca
    ...i onda se rodis u Sibiru...
  • NS

    21.01.2023 14:32
    Prirodna sila + ljudska nauka=pobednicka kombinacija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.