Roditelji u Kini bebama kacigama oblikuju glavu

Najnoviji trend među roditeljima u Kini je stavljanje kaciga bebama na glavu, što im navodno pomaže da njihova glava poprimi okrugli oblik.
Roditelji u Kini bebama kacigama oblikuju glavu
Foto: Pixabay
Trend je pokrenut u oktobru prošle godine, kada su roditelji počeli da kupuju kacige, koje podsećaju na kugle za kuglanje, a namenjene su bebama kojima je potiljak ravan. Bebe moraju da nose kacigu nekoliko sati, a roditelji veruju da će tako njihova lobanja dobiti pravilan, okrugao oblik.
"South China Morning Post" objavio je izjavu majke koja je na forumu Xiaohongshu objavila detalje o korišćenju "čudesne" kacige koja je navodno pomogla da se "ispravi" oblik glave njene bebe. U objavi pod naslovom "Ispravila sam bebinu glavu uprkos neslaganju s porodicom", majka objašnjava da je svoju sedmomesečnu ćerku odvela u medicinsku ustanovu kako bi joj napravili prilagođenu kacigu.
"Mislim da nošenje kacige ima istu funkciju kao i nošenje proteze, a to je da popravi deo tela i učini ga lepšim. Ja imam ravnu glavu i znam koliko je to bolno za žene koje drže do lepote. Nošenje kacige je isto što i nošenje proteze. Ne želim da moje dete odraste žaleći zbog oblika svoje glave", rekla je majka.
 
Kineski sajt Sohu navodi da takvi "proizvodi za korekciju" mogu koštati i do 4.300 dolara, dok trgovački portal Taobao, kineska verzija Amazona u vlasništvu Alibabe, prodaje razne "uređaje za korekciju" beba. Kaciga košta 15 dolara, a prostirke za spavanje, koje navodno sprečavaju da dete spava u položaju koji uzrokuje ravnu glavu, oko 20 dolara.
 
Inače, ovakve kacige nisu novost. Nose se usled plagiocefalije do koje dolazi zbog povećanog pritiska na jednu tačku na glavici, na primer ležanja na leđima. Mnogima je ovo stanje poznatije kao sindrom zaležane glave, a ne predstavlja opasnost.
 
Kacige kakve nose bebe koje se susreću s plagiocefalijom deluju teško jer je bebina glava sitna, ali ne nanose im bol. Sindrom zaležane glave može se sprečiti tako da se beba okreće na bok i stomak kako joj glava ne bi sve vreme imala pritisak samo na jednom mestu.
  • Eskimko

    26.01.2023 19:05
    Nekima su glave ipak! samo za frizuru.
    Evo dokaza, crno na belo.
  • Darinka

    25.01.2023 14:43
    STRAŠNO!!!
    Strašno, nemam reči dokle su ljudi u stanju da idu. Zgrožena sam .
    Što se proteze za zube tiče ona ima funkcionalni razlog a ne samo estetski.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom