Treba li peglati odeću za bebe: Evo zašto je to možda dobra ideja

Peglanje malene odeće može zvučati kao uzaludan i težak posao.
Treba li peglati odeću za bebe: Evo zašto je to možda dobra ideja
Foto: Pixabay
Zaposleni roditelji uvek traže načine da pojednostave svoje živote, ali stručnjaci smatraju da ipak postoje opravdani razlozi zbog kojih bi trebalo odvojiti vreme za peglanje dečje odeće.
Peglanje ubija mikroorganizme
Peglanje odeće siguran je način za ubijanje mikroorganizama i štetnih bakterija. Mikroorganizmi se ne vide golim okom i prisutni su na svim površinama, pa tako i na odeći. Dok je većina njih bezopasna, neki mogu uzrokovati infekcije kao što su upala grla i uha.
 
Peglanje dečje odeće, posebno novorođenčadi, može pomoći u zaštiti nežne bebine kože od svih štetnih mikroorganizama koji se zadržavaju na odeći nakon pranja. To je važno ako ne koristite mašinu za sušenje s opcijom dezinfekcije, koja takođe može ubiti mikroorganizme. Ako koristite mašinu za sušenje veša, peglanje bebine odeće i dalje je dobar način da osigurate da ona bude sveža i čista, posebno ako je beba sklona osipima i iritacijama.
 
Omekšava dečju odeću
 
Ljudi uglavnom peglaju odeću jer toplota ravna vlakna tkanine, čineći ih mekšim i ugodnijim za nošenje.
 
Uklanja neželjene mirise s odeće
 
Mrlje od bljuckanja i kake mogu biti teške za uklanjanje, a čak i kada ih se rešite, mogu ostaviti neugodan miris. Toplota pegle pomaže u uklanjanju neželjenih mirisa s odeće, ostavljajući je svežom i čistom. Ovo je naročito važno ako koristite platnene pelene jer one ponekad mogu da zadrže neugodne mirise čak i nakon pranja.
 
Pomaže u uklanjanju ostataka deterdženta
 
Da li ikada uočili da je odeća vaše bebe kruta nakon pranja? To je zato što se ostaci deterdženta mogu nakupiti na odeći tokom vremena, čineći je grubljom. Čak i ako koristite najnežniji deterdžent za pranje bebine odeće, ostaci deterdženta mogu se nakupiti, a peglanje će pomoći da se rešite svih ostataka deterdženta i učiniti odeću manje iritantnom za nežnu bebinu kožu.
 
Pre peglanja odeće pažljivo pročitajte uputstvo na svakom odevnom predmetu kako biste odabrali pravu temperaturu za tkaninu; koristite peglu na paru kako biste smanjili nabore; stavite krpu između pegle i odevnog predmeta kako biste zaštitili osetljivije tkanine od toplote; i, ako prvi put peglate odevni predmet, prvo isprobajte peglu na malom, skrivenom delu, savetuje Babycious.
  • Teta S

    20.02.2023 21:21
    Znam mamu koja sve pegla i briše, a beba ipak, izgleda namerno, nađe nešto prljavo da stavi u usta. Jeste da bebe imaju slabiji imunitet ali se nikad ne mogu skroz zaštititi, i moraju taj imunitet jačati, a to jedino mogu izlaganjem mikroorganizmima.
  • Bačkulja

    20.02.2023 11:02
    Može. Ali samo ako će tate peglati.

    Mame imaju sasvim dovoljno posla oko bebe i bez peglanja.
    (A i tate, ako žele da budu uključeni u roditeljstvo.)

    Ispravna veš mašina, pranje na 95C i pravilno doziranje deterdženta rešavaju sve. Niti beba treba da bude u sterilisanoj odeći, niti treba imati bebe ako niste spremni na kaku i bljuckanje.

    Ali što da ne, natovarite ionako nesigurnim mladim mamama još jedan nerealistični i nepotrebni zadatak. Što ne bi i kvake na vratima prebrisavali triput dnevno- a i mobilne telefone?
    Tamo ima bar 1000 puta više mikroorganizama nego na sveže opranom vešu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom