Šta sve mame mogu da saznaju o donorima spermatozoida iz Danske: Istoriju bolesti, snove...

Najveća isporuka doniranog materijala za vantelesnu oplodnju stiže u GAK Narodni front u Beogradu. Uvozimo reproduktivne ćelije iz četiri zemlje, a samo Danska daje sve ove informacije.
Šta sve mame mogu da saznaju o donorima spermatozoida iz Danske: Istoriju bolesti, snove...
Foto: Pixabay
U Narodnom frontu čuvaju se zamrznute jajne ćelije, spermatozoidi i embrioni na temperaturi od minus 196 stepeni.
Koliko je tu potencijalnih beba - nemoguće je znati, kažu lekari, ali buduće mame, za čiju oplodnju genetski materijal stiže iz danske banke, mogu da dobiju sve informacije o donoru, čak i šta je sanjao kada je bio mali, koji broj cipela nosi, da li je pušač, koja mu je omiljena boja ili automobil. 
"Pacijenti se interesuju, oni žele što više podataka da dobiju. Možete dobiti podatke o obrazovanju donora, interesovanjima, hobijima, imate slike iz detinjstva, rukom pisanu poruku, glasovnu poruku, podatke o koeficijentu emocionalne ličnosti, ceo spisak pitanja i odgovora, podatke o njegovom porodičnom stablu, roditeljima, da li je oženjen, ima li decu", navodi klinička embriološkinja za RTS Narodnog fronta dr Ana Jeremić.
 
Ipak, koliko god ovakve informacije bile interesantne, doktorima su najvažnije one o zdrastvenom stanju, porodičnoj istoriji bolesti i psihološkoj proceni. DNK donora testira se na razne zarazne bolesti: HIV, hepatitis, ali i genetske, između ostalog i na spinalnu mišićnu atrofiju.
 
"Koliko su ta testiranja detaljna govori podatak da 73 odsto žena u ovoj banci ne dođe do finalnog koraka, upravo zbog svih ovih prethodnih kriterijuma, a oko 80 odsto muškaraca ne dođe takođe do finalnog koraka, već samo 20 odsto jer su kriterijumi zaista rigorozni", ističe dr Jeremić.
 
Već tri i po godine u Srbiji postoji Nacionalna banka reproduktivnog materijala, ali je problem to što nema donora. Do sada je samo pet muškaraca doniralo spermatozoide, a nijedna žena nije dala jajne ćelije. Prve donirane jajne ćelije iz inostranstva sigle su u decembru, dobilo ih je šest žena, a trenutno je 800 parova i žena bez partnera prijavljeno za vantelesnu oplodnju na taj način.
  • Zvoncica

    12.04.2023 10:42
    ...
    @mrmot
    Pa u celoj Srbiji ljudi spavaju okolo jedni sa drugima ne zna se ko je ciji.
  • Zamenik zamenika

    12.04.2023 08:44
    Koliko Danac plaća alimentaciju?
  • mrmot

    12.04.2023 08:35
    kuda ide ovaj svet
    KažeDanac donor : "Dobijam 40 evra po donaciji i doniram otprilike dva puta nedeljno. Za mene je to win-win kombinacija - ne treba mi dodatni posao i pomažem drugima da dobiju decu".
    Znači, za 20-30 godina, pre stupanja u vezu i brak, prvo genetsko testiranje, da nisu slučajno u srodstvu po očevoj liniji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom