Jedina zemlja pored Vatikana koja ne dozvoljava razvod

Stela Sibonga, Filipinka s troje dece, očajno želi da izađe iz braka koji nikad nije ni želela.
Jedina zemlja pored Vatikana koja ne dozvoljava razvod
Foto: Pixabay
Međutim, razvod u toj većinski katoličkoj zemlji je ilegalan, a sudsko poništenje traje godinama.
Filipini su jedino mesto van Vatikana gde je razvod ilegalan.
Zagovornici razvoda tvrde da zabrana otežava parovima da pobegnu od nasilnih supružnika, prekidaju veze i ponovo se venčaju.
 
Osobe koje žele da prekinu brak mogu da zatraže sudsko poništenje ili proglašenje nevažećim, ali vlasti se mogu žaliti na tu odluku.
 
Pravni proces je spor i skup - slučajevi mogu koštati do 10 hiljada dolara u zemlji kojom vlada siromaštvo. Čak i tada uspeh nije zagarantovan, a deo stanovnika odlučuje se na brži put, pa postaju žrtve onlajn prevara.
 
"Ne razumem zašto to mora biti tako teško", rekla je Sibonga, koja 11 godina pokušava da izađe iz braka na koji su je naterali roditelji kada je zatrudnela.
 
Njena pravna borba je počela 2012. godine kada je na sudu zatražila poništenje braka tvrdeći da joj je suprug psihološki nestabilan. Državni tužilac, koji je zadužen i za zaštitu institucije braka, sprečio je razvod.
 
"Zašto smo mi, koji patimo ili smo zlostavljani, zakonski kažnjeni? Samo želimo da budemo slobodni", rekla je 45-godišnja Sibona koja živi blizu prestonice Manile.
 
Najveći protivnik razvoda na Filipinima je Katolička crkva, suprotstavljena i abortusu i kontracepciji. Međutim, parlament poslednjih godina beleži pobede.
 
Kontroverzni zakon o kontracepciji prošao je 2012. uprkos velikom protivljenju Crkve.
 
I vladajuća većina i opozicija su 2018. godine u parlamentu izglasale zakon o razvodu koji je kasnije zaustavljen u Senatu. Bio je to prvi put da je takav predlog uopšte stigao tako daleko.
Sibonga je odrastala kao katolkinja, ali je prestala da ide u crkvu kako bi izbegla optužbe za preljubu. Dugo godina ima dečka, ali ne može da se venča s njim dok ne poništi prvi brak.
 
"Ljudi misle da sam grešnica jer sam tehnički i dalje venčana", kazala je.
 
Sibonga naglašava da je njen odnos sa suprugom bio traumatičan te da je zbog toga dva puta pokušala da izvrši samoubistvo. Zbog toga ne želi da joj deca ulaze u brak sve dok se razvod ne legalizuje.
 
"Rekla sam im da mogu živeti zajedno i imati koliko god dece žele, ali odobriti im da se venčaju... ne želim da završe kao ja", rekla je.
  • Gradjanin

    06.06.2023 22:05
    Divni ljudi. Filipinska ljubav mala.
  • Kosooki Boki

    06.06.2023 12:19
    Ne rodila ni njivo ni šljivo,
    moj će svekar biti Filipino
  • jadni ljudi

    06.06.2023 10:32
    Plati se 10000 i onda je razvod moguć!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom