FOTO: Ova fotografija pokazuje koliko je čudesna pupčana vrpca

Mnogi misle da je pupčana vrpca tek cevčica kojom majke prenose hranjive materije svojim bebama u stomaku.
FOTO: Ova fotografija pokazuje koliko je čudesna pupčana vrpca
Foto: Pixabay
Ali fotografija objavljena na Instagram stranici Love What Matters jasno daje do znanja da to nije tako. Prikazan je presek pupčane vrpce, na kojem se vidi da se u vrpci nalaze dve arterije i jedna vena.
Pupčana vena snabdeva plod krvlju iz posteljice koja je bogata kiseonikom i hranjivim materijama, dok kroz arterije nazad u posteljicu odlazi deoksigenisanu krv koju pumpa malo fetalno srce. 
Pupčana vrpca ulazi u plod preko abdomena, na mestu gde će nakon odvajanja nastati pupak. Unutar ploda pupčana vena ide dalje prema jetrenim vratima (porta hepatis), gde se grana na dva ogranka. Jedan od tih ogranaka se spaja s venom portae hepatis, koja nosi krv u jetru. Drugi ogranak, poznat kao ductus venosus, zaobilazi jetru i uliva se u donju šuplju venu, koja nosi krv prema srcu. Dve plućne arterije granaju se iz unutrašnje ilijačne arterije i odlaze s obe strane bešike u pupčanu vrpcu, da bi na kraju otišle u posteljicu. 
 
 
Vrpca se može prerezati u različitim trenucima, ali pokazalo se najboljim pričekati barem minut nakon rođenja zato što se u suprotnom ugrožava zdravlje novorođenčeta, ali na zahtev porodilje vrpca se može prerezati i tek nakon što u njoj prestane da teče krv. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom