Istraživanje: Bebe već s četiri meseca imaju umetnički ukus

Umetnički ukus razvija se već od veoma ranog uzrasta, zaključak je istraživanja koje je otkrilo da bebe stare samo četiri meseca pokazuju umetničke sklonosti.
Istraživanje: Bebe već s četiri meseca imaju umetnički ukus
Foto: Pixabay
Psiholozi sa Univerziteta Sari pokazivali su odraslima i bebama slike slavnog holandskog slikara Vinsenta van Goga. Pokazalo se da su obe grupe preferirale iste slike, a najpopularnije je bilo njegovo delo "Stabljike zelenog kukuruza" iz 1888. godine.
Tim iz "Sussex Baby Laba" otkrio je i da novorođenčad voli slike koje imaju više ivica, poput onih s lišćem ili granama i sa krivim linijama. U zaključcima objavljenim u časopisu "Journal of Vision" naučnici su rekli da se umetničke preferencije ukorene u ranom uzrastu.
Glavni autor Filip Mekadams rekao je da je "fascinantno da bebe reaguju na temeljne elemente slika poput ivica i boja i da bi ta svojstva mogla dati velik deo odgovora zašto se bebama, pa i odraslima, sviđaju određena umetnička dela". 
 
"Čini se da je naše istraživanje takođe identifikovalo faktore estetike odraslih koje se mogu pratiti od senzornih sklonosti u detinjstvu. Naša otkrića pokazuju da su dečji vizuelni sistemi i preferencije razvijeniji nego što se obično misli."
 
Studija je sprovedena na 25 beba, starih između četiri i osam meseci, kao i 25 odraslih. Bebe su sedele roditeljima u krilu dok im je na tabletu prikazano 40 slika, uključujući one Van Gogove. Odraslima su pokazana ista dela i pitani su koja su im od dva prikazana prijatnija.
 
Snimci pokazuju da su deca duže gledala u Van Gogove pejzaže, koje su preferirali i odrasli. Istraživači su pronašli i razlike između ukusa najmlađih i odraslih. Bebe preferiraju slike s više ivica i krivih linija, što nije najdraže odraslima. 
Profesorka Ana Frenklin, čelnica "Sussex Colour Group" i osnivačica "Sussex Baby Laba", jedna od vodećih autorki rada, rekla je kako su "ostali zadivljeni koliko male bebe reaguju na umetnost". 
 
"Iako je njihov vid veoma mutan, naša istraživanja pokazuju da od četvrtog meseca bebe mogu da vide dovoljno dobro kako bi posmatrale neke slike duže od drugih i da mogu da zadrže pažnju na mnogim umetničkim detaljima". 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom