VIDEO: Bolničar objasnio zašto deca mogu da se udave u samo nekoliko centimetara vode

Možda mislite da se deca mogu utopiti samo u većim vodenim površinama, ali dovoljno je samo nekoliko centimetara vode da se mališani nađu u po život opasnoj situaciji.
Bivši bolničar i stručnjak za prvu pomoć Ros Smit kaže: "Važno je uvek nadzirati decu, bez obzira na to da li su u vodi ili oko nje. Ako punite kadu vodom i zazvoni vam mobilni, ne ostavljajte dete samo u kupatilu. Moglo bi upasti u vodu i utopiti se."
Ros ističe da je svaka sekunda važna, a osim kade, rizik od utapanja predstavljaju i kante s vodom ili veće posude za vodu za kućne ljubimce, naročito za bebe koje puze.
"Deca ne moraju da udahnu puno vode. Ono što se događa je da udahnu vodu, ona ulazi u njihove disajne puteve i oni se zatvaraju. Tada je potrebno samo 30 sekundi da se njihov mozak isključi", objasnio je Ros.
 
@saferlittlesteps Managing a drowning infant emergency. Comment what you would like to see next. Click our bio to learn more about saving your childs life. #cpr #drowning #childdrowning #infant #child #infantdrowning #emergency #parent #parents #newparent #newparents #grandma #grandpa #firstaid #firstaidandcpr #childcpr #infantcpr ♬ Lavender Cappuccino - Muspace Lofi
 
Kada i ako se to dogodi, dete prestaje da diše i pada u nesvest. Ako se nađete u takvoj situaciji, prema Rosu, prvo pozovite hitnu pomoć, a potom očistite disajne puteve svog deteta tako da ga okrenete na bok da voda iscuri. Proverite da li dete diše normalno. Ako dete ne reaguje ili diše prigušeno i plitko, ako znate, počnite s postupkom oživljavanja do dolaska hitne pomoći. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom