VIDEO: Trend na Tiktoku - roditelji razbijaju jaja o glavu deteta, stručnjaci kažu - ne radite to

Na društvenim mrežama pojavio se novi trend: dete stoji za kuhinjskim pultom spremno da učestvuje u zajedničkoj pripremi jela. Iznenada, odrasla osoba lomi jaje o čelo deteta.
Psiholozi i pedijatri upozoravaju na štetne posledice ovakvih neslanih šala na račun dece.
U video-snimcima na društvenim mrežama uzrast i reakcije dece na razbijanje jajeta o njegovu glavu varira. Dešava se da se nešto starija deca smeju zajedno sa svojim roditeljima, ali mlađa deca su uglavnom zatečena i vidno uznemirena dok gledaju kako se roditelj "slatko smeje". Stručnjaci upozoravaju da je ovaj trend jako štetan kako po fizičko, tako i psihičko zdravlje dece.
 
@dailyeditions New tiktok trend: Parents cracking eggs on their kids heads #crackingeggs #eggs #longervideos #funny ♬ original sound - Daily Edition
Što se tiče fizičkog zdravlja, lekari upozoravaju da to što će deca doći u direktan kontakt sa sirovim jajima izlaže ih opasnosti da se zaraze salmonelom, a deca mlađa od pet godina često imaju ozbiljne tegobe kada se zaraze ovom bakterijom.
 
Takođe, pedijatri i psiholozi upozoravaju i na emocionalne posledice za decu koja su prikazana u mnogim od ovih video-zapisa.
 
Ket Knibs, britanska psihoterapeutkinja specijalizovana za dečje traume, navela je da joj je bilo "strašno, strašno teško" da gleda ove klipove na Tiktoku.
 
"Ovde govorimo o zlostavljanju prikrivenim šalom i smehom", naglašava Knibs u intervjuu za Vašington post. "Za dete, najvažniji odnos koji imaju je sa starateljem, ko god to bio. A to uključuje odnos poverenja - da će se ta osoba brinuti o njemu."
 
 
"Nije problem samo to što su razbili jaje o detetovu glavu, već to što je reakcija roditelja nezadrživ smeh. Deca to doživljavaju kao poniženje. To se doživljava kao nedostatak poverenja. I mnoga deca će ostati duboko emocionalno, a ne samo kognitivno, zbunjena time".
 
Jedan od ključnih aspekata je i dinamika moći u ovim video-snimcima, napomnje dr Kristin Somer, razvojna psihološkinja. 
 
"Kao što se često dešava na društvenim mrežama, izazov je zaživeo sam po sebi i ljude je uvukla njegova viralnost. Roditelji učestvuju u ovome, ali zaboravljaju da postoji nejednaka dinamika moći između njih i njihovog deteta. Roditelji zaboravljaju da još jednom razmisle koliko će ovo biti bolno za dete ili da uzmu u obzir da će nasumično udaranje deteta izazvati da se dete oseća loše."
 
Čini se da je trend popularan, a neki video-snimci roditelja koji razbijaju jaja o glavu svoje dece imaju milione pregleda. Haštag #eggcrackchallenge ima više od 66 miliona pregleda na Tiktoku, ali uključuje i druge verzije iste šale u kojima ne učestvuju deca.
 
Porodične terapeutkinje Anandita Pal i Samira Armin naglašavaju da "roditelji ne bi trebalo da budu prvi nasilnici svog deteta".
 
"Deca prvo moraju da se osećaju bezbedno i zaštićeno od ranog uzrasta. Ovaj osećaj sigurnosti, bilo da je fizički ili emocionalan, pomaže u njihovom razvoju i može uticati na njihovo mentalno zdravlje u budućnosti. Čak, i naizgled bezazlenu šalu dete može da doživi kao izdaju, jer ona od roditelja očekuju zaštitu i sigurnost".
 
 
Uzrast deteta, takođe, igra veliku ulogu u tome kako će doživeti ovu šalu i reagovati na nju. Mlađa deca često ne shvataju šta se dešava.
 
"Zamislite da zamolite dete da vam pomogne u kuhinji i ono srećno što će provesti vreme sa vama, a onda odjednom, roditelj mu razbije jaje o glavu. Ne samo što ga je to zabolelo, već mu se i smeju", dodaju Pal i Armini.
Ali čak i starija deca, koja su u stanju da razumeju i smeju se zajedno sa svojim roditeljima, mogu biti izložena sasvim drugim posledicama ako budu predstavljena u ovakvim izazovima na društvenim mrežama.
 
Trend deljenja "smešnih" klipova sa neukusnim šalama na tuđi račun, teško da je nov. Televizijske emisije kao što su "Najsmešniji kućni video" ili britanska verzija "You've Been Framed!" Bili su veoma popularni devedesetih. Poslednjih godina, to se preselilo na društvene mreže i uočljivo je da odrasli, često na veoma neodmeren način, zbijaju šale na račun dece.
 
Neki stručnjaci napominju da nema bojazni da će jedan incident ostaviti trajne posledice na dete, ali teško na osnovu video-snimaka zaključiti da li je to samo jedan izolovan incident.
 
"Ne znam kakve su ove porodice. Ali ako su spremni da razbiju jaje od detetovu glavu, onda se može zaključiti da su manje empatični prema svojoj deci u odnosu na one roditelje koji su na ovakve snimke reagovali: 'Ovo je maltretiranje, nikada ovo ne bih uradio svom detetu", zaključuje Ket Knibs.
  • Aleks

    04.09.2023 21:07
    Tiktok je sublimacija idiota, debila i kretena.
  • Selo

    28.08.2023 16:35
    Budale i korov se ne seju, oni sami niču
  • KOMENTATOR

    27.08.2023 14:22
    komentar
    Tik tok je zlo.
    A roditelji koji snimaju za isti, umesto da kvalitetno provode vreme sa decom...Nedostojno komentara.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom