VIDEO Bolničarka objavila upozorenje roditeljima: Ovako zaista zvuči dete koje se guši

Ako vaš mališan počne da se guši zalogajem hrane ili sitnicom koju je pronašao na podu, možda mislite da će vas na to upozoriti kašalj ili neki neobičan zvuk.
VIDEO Bolničarka objavila upozorenje roditeljima: Ovako zaista zvuči dete koje se guši
Foto: Pixabay
Međutim, bolničarka Niki Jurkac otkrila je da se gušenje zapravo najčešće događa u tišini.
 
Na Instagram stranici svoje platforme za edukaciju roditelja Tiny Hearts Education objavila je video "Ovako zvuči gušenje". Čak i ako pojačate zvuk do kraja, nećete ništa čuti.
"Ništa ne čujete? To je zato što se gušenje događa u tišini. Uvek nadzirite decu", poručila je Jurkac.
 
Prema Nacionalnoj i zdravstvenoj službi Velike Britanije, ako se dete guši, nemojte paničiti. Prvo pokušajte da uklonite hranu ili predmet, ali samo ako ih vidite.
"Nemojte naslepo gurati prste u usta deteta, jer biste mogli gurnuti predmet dublje unutra", objasnili su.
 
"Ako je kašljanje tiho ili dete nepravilno diše, odmah zovite hitnu pomoć. Ako je dete pri svesti, ali tiho kašlje ili uopšte ne kašlje, pokušajte da ga udarite u leđa, grudi ili stomak (samo ako je dete starije od godinu dana). Ne ostavljajte dete do dolaska hitne pomoći. Ako dete ostane bez svesti, stavite ga na čvrstu, ravnu površinu, a mobilni stavite na spiker kako bi vam ruke bile slobodne. Tada ponovo pozovite hitnu pomoć, čiji će vam radnici dati korisne savete", navode.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom