Roditelji u Japanu ne guraju kolica, već decu nose u "kenguru": Ovo su razlozi

U Japanu je prilično uobičajeno videti majke kako nose svoje bebe u nosiljkama. U stvari, vrlo je verovatno da četiri od pet žena koje ćete sresti to praktikuju. Zašto?
Roditelji u Japanu ne guraju kolica, već decu nose u "kenguru": Ovo su razlozi
Foto: Pixabay
Nošenje beba je stara tradicija
 
Kroz istoriju, bebe su nošene koristeći "onbuhimo", što se prevodi kao "pojas za nošenje na leđima". Reč je o nosiljci od meke tkanine, koja je bila prilično udobna za žene koje su morale da vode bebe i malu decu sa sobom na pirinčana polja.
 
Ovakav način nošenja je bio najpogodniji da bi mogle da drže na oku decu dok rade.
Fizička veza između majki i beba je veoma važna
 
Veza između japanskih majki i njihovih beba je veoma jaka jer one veoma cene fizičku vezu.
 
Od malih nogu uključuju svoju decu u aktivnosti i ne propuštaju priliku da budu fizički blizu njih. 
Bebe koje se nose su opuštenije
 
Prema studiji sprovedenoj u Japanu na 12 zdravih beba, otkriveno je da su bebe koje se nose opuštenije i da imaju sporiji rad srca.
 
Ista studija je pokazala da su bebe koje majke nose u šetnju opuštenije i smirenije od beba koje tokom šetnje sede u kolicima, bez obzira na starost majke ili brzinu hodanja.
 
Nošenje bebe je praktičnije kada koristite javni prevoz
 
Pošto veliki broj Japanaca koristi javni prevoz, majke koje bi želele da se kreću po Tokiju ili drugim gradovima autobusom, podzemnom železnicom ili vozom traže pogodno rešenje.
 
Više vole da svoje bebe nose u nosiljci ili slingu umesto u kolicima jer na taj način ne moraju da brinu da će im točkovi zaglaviti prilikom ulaska i izlaska iz vozila.
  • MamaNosilica

    14.12.2023 08:40
    Bebonošenje
    Bebonošenje je predivna stvar. Pored toga što je praktično, divno je i za povezivanje mame i bebe. U Srbiji je mnogo roditelja nažalost needukovano pa nepravilno nose decu (nanose štetu kukovima i kičmi) i kupuju nosiljke koje nisu ergonomske. Mi smo do 8-og meseca bili u elastičnoj marami, a od tad smo u ergonomskoj nosiljci proizvedenoj u BiH. Uživamo i beba i tata i mama :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom