Studija: Plastika u svakodnevnim proizvodima mogla bi uzrokovati prevremeni porođaj

Sintetičke hemikalije nalaze se u osnovi u svemu kako bi plastika trajala duže i bila izdržljivija.
Studija: Plastika u svakodnevnim proizvodima mogla bi uzrokovati prevremeni porođaj
Foto: Pixabay
Ima ih i u drugim proizvodima za koje možda nismo bili svesni, poput sapuna, šampona, laka za kosu...
 
CNN takođe javlja da se koriste za dužu postojanost mirisa.
Nedavna studija koju su sproveli istraživači Leonardo Trasande, Morgan Nelson, Akram Alšavabkeh, Emili Baret, Džesi Bakli i Dana Dabelea, otkrila je da izloženost sintetskim hemikalijama doprinosi prevremenom porođaju i drugim problemima za majke i bebe. Hemikalije, takođe poznate kao ftalati, mogu uticati na placentu tokom trudnoće, prema studiji.
 
Koristeći podatke američkog Nacionalnog instituta za uticaje na zdravlje i životnu sredinu na zdravstvene rezultate deteta od 1998. do 2022, proučavali su povezanost 20 ftalatnih metabolita (sintetičkih hemikalija) s gestacijskom zrelošću pri rođenju i dužinom i težinom deteta pri rođenju, uzimajući uzorke urina. Najmanje 1.000 učesnika imalo je detektovane ftalate u uzorcima urina.
"U velikom, raznolikom uzorku porođaja u SAD-u, izloženost ftalatima bila je povezana sa smanjenom gestacijskom zrelošću i povećanim rizikom od prevremenog porođaja, što ukazuje na značajne mogućnosti za prevenciju", navodi se u studiji.
 
Prevremeni porođaji nisu bili jedini problemi koje su uzrokovale sintetičke hemikalije.
 
"Posledice skraćene trudnoće i intrauterinog ograničenja rasta su ozbiljne", navodi se u studiji.
 
Takođe se utvrdilo da sintetičke hemikalije doprinose smrtnosti odojenčadi i dece, nepovoljnim psihološkim i ponašajnim ishodima i obrazovnim ishodima u mladom odraslom dobu, kao i bolestima srca i dijabetesu u kasnijem životu.
Ftalati se smatraju endokrinim destruktorima, tj. remete reproduktivne i druge biološke procese u telu. Prema studiji, uzrokuju upalu koja je uobičajena kod preeklampsije i posteljične insuficijencije, piše Motherly.
 
Većina majki u istraživanju imala je između 25 i 34 godine prilikom porođaja, bile su bele rase i nisu bile Hispanoamerikanke. Ipak, postojali su slični procenti žena crne rase koje nisu Hispanoamerikanke i učesnica hispano ili latino porekla, a većina učesnica bila je dobro obrazovana, dodaje se u studiji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom