Kako sprečiti probleme u ponašanju dece? Specijalistkinja pedijatrije ima odgovor

Budući roditelji trebalo bi pedijatru da se jave i pre nego što se beba rodi, kako bi se sprečili potencijalni problemi u ponašanju deteta, kaže za 021.rs dr Jadranka Crnomarković Lunić.
Doktorka Crnomarković Lunić specijalistkinja je pedijatrije sa višedecenijskim iskustvom u ovoj oblasti, a takođe je osnovala i Polikliniku Best Medica. U ovoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi dostupne su brojne vrste pregleda, a one koje se tiču dece u potpunosti su obuhvaćene.
 
Ova doktorka za 021.rs kaže da u svom radu upoznaje sve više dece koja imaju probleme u ponašanju i razgovoru, iako se problemi ove prirode mogu na vreme prevenirati.
Dodaje da u okviru Poliklinike Best Medica postoje lekari specijalisti koji roditeljima mogu od prvih dana trudnoće, pa sve do ranog adolescentskog doba pomoći u odgajanju zdravog deteta. To je upravo, kako kaže, glavni zadatak doktora.
 
"Ponašanje roditelja dovodi do toga kako deca u budućnosti reaguju na sve što se dešava oko njih, zbog čega je jako bitna i prenatalna edukacija budućih roditelja", objašnjava dr Crnomarković Lunić.
Ekranizam: Problem modernog deteta
 
Socijalizacija dece je bitna za njihov rast i razvoj, kao i vežbanje motoričkih aktivnosti i spretnosti.
 
Ukoliko im ovi aspekti nisu omogućeni, mogu se pojaviti razni problemi, smatra dr Crnomarković Lunić.
 
"Pokret i igra su najvažniji za dete, ali i sama socijalizacija sa svetom. Bitno je da ono kao malo ima slobodu i da se neometano razvija, da ima osećaj za ravnotežu, komunikaciju, da se igra, prlja i slično. Zbog toga roditelje treba edukovati na vreme, kako ne bi bili uplašeni odgajanja i onoga što je detetu potrebno", navodi ona.
 
  
 
Kako kaže sagovornica 021.rs, najveći izazov u odrastanju danas jeste lak pristup mobilnim telefonima i činjenica da roditelji decu sami usmeravaju ka gledanju u ekrane kako bi ih nahranili, smirili i slično.
 
"Ekrani utiču na sinapsu mozga, smanjuju intelektualnost i inteligenciju, sposobnost rasuđivanja, osećaj stvarnosti, smanjuju kvalitet sna. To na decu utiče tako što manje pričaju, manje slušaju, hiperaktivni su i u školi ne mogu da postignu zadovoljavajuće rezultate", objašnjava specijalistkinja pedijatrije. 
 
Problemi u pričanju, objašnjava dr Crnomarković Lunić, nastaju kada dete na vreme ne nauči normalno da žvaće hranu. 
 
"Da bi ono progovorilo, neophodno je da ima razvijenu orafacijalnu muskulaturu, odnosno onaj deo žvakanja koji se uči od petog meseca života. Nažalost, sve ove probleme roditelji otkrivaju prilično kasno, kada je potrebno mnogo više vežbe i korekcije kako bi se stanje popravilo", dodaje doktorica.
 
 
Tim doktora i roditelji zajedno odgajaju dete
 
Dr Crnomarković Lunić objašnjava za 021.rs da je za odgajanje deteta potreban tim doktora specijalista koji zajedno sa roditeljima učestvuju u rastu i razvijanju.
 
"Roditelji bi pedijatru trebalo da se jave i pre nego što se dete rodi, da se upoznaju sa njim, i onda da taj pedijatar prati trudnoću i od samog početka i bebu, odnosno da zajedno sa roditeljima učestvuje u uzgajanju deteta", objašnjava sagovornica 021.rs.
 
Objašnjava da je u Poliklinici Best Medica budućim roditeljima dostupan ceo tim specijalista koji zajedno mogu da pomažu u razvoju deteta.
 
"Mi u Poliklinici Best Medica za buduće roditelje imamo spreman tim koji se sastoji specijalista iz prenatalne nege, pedijatra, genetičara (ukoliko je potrebno) i ginekologa. Oni bi trebalo svi zajedno da pomažu roditeljima, a posle rođenja se uključuje tim - pedijatar, logoped, defektolog, psiholog - koji prate dete u odrastanju. Ukoliko je dete bolesno i ima neke tegobe, imamo ostale doktore - nefrolog, pulmolog, alergolog, dermatolog i ostali", objašnjava dr Crnomarković Lunić.
 
Kada se roditelji na vreme jave svojim lekarima specijalistima, to im pomaže i sprema ih za sve periode života njihovog deteta.
 
"Budući roditelji treba jedno dva tri puta da se sretnu sa izabranim pedijatrom u toku trudnoće, čisto da se upoznaju, da vide kako se razvija trudnoća, da li ima nekih problema, da li se beba razvija dobro, da li su potrebne neke dodatne analize. Onda prvih mesec dana pričati o tome šta će ih čekati, a onda i periodično razgovarati o tome šta mogu da očekuju u razvoju bebe, šta treba da imaju u svojoj kućnoj apoteci u zavisnosti od uzrasta deteta i slično", objašnjava dr Jadranka Crnomarković Lunić za 021.rs.
Kako zakazati pregled?
 
U Poliklinici Best Medica deci iz jedne porodice omogućeni su pregledi preko Kartice poverenja, a za više informacija možete kontaktirati ovu zdravstvenu ustanovu pozivom na broj telefona 066/6300-700 ili 021/2-300-500.
 
Detaljne usluge lekara specijalista i uputstva kako zakazati termin mogu se pronaći na sajtu Poliklinike Best Medica OVDE. Ova zdravstvena ustanova takođe ima pokriven veliki broj specijalnosti namenjen lečenju starijih od 18 godina, kao što su ginekolog, gastroenterolog, nutricionista, urolog i drugo.
 
Radno vreme je od ponedeljka do petka od 8 do 20 časova, a subotom do 14 časova, dok je nedelja neradan dan.

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom