Evo zašto je važno da se deca sama igraju

Deca koja se igraju sama uče mnoge vredne lekcije koje će im biti korisne tokom celog života.
Evo zašto je važno da se deca sama igraju
Foto: Pixabay
Samostalna igra podstiče samopouzdanje i kreativnost, posebno zato što im niko ne govori šta da igraju ili kako da igraju, piše Index.hr
 
Ovo je nekoliko prednosti samostalne igre.
Uči ih da se mogu zabavljati čak i ako su sami
 
Deca koja se igraju sama uče da se zabavljaju sama. Ne računaju da će ih drugi zabavljati i shvataju da neće uvek imati nekoga pored sebe. Tako će postati samopouzdanija.
 
Podstiče maštu
 
Možda već mislimo da su naša deca maštovita i kreativna. Međutim, kada ih pustimo da igraju same, dobiće osećaj slobode i možda smisle neku igru. 
 
Ovo podstiče njihov um da aktivno razmišlja i radi na razvoju kreativnosti.
Postaju mirniji
 
Igra napolju daje deci više energije jer se druže i komuniciraju sa drugom decom. Stoga im samostalno igranje donosi osećaj mira. 
 
Mnoga deca će uživati u tihoj igri sa sopstvenim igračkama.
 
Priprema za školu
 
Za predškolce su roditelji verovatno najbolji prijatelji. Međutim, kada se roditelji povuku i puste decu da se igraju sama, shvataju da mama i tata neće uvek biti fizički uz njih.
 
Ovo priprema decu za školu jer roditelji neće sedeti sa njima u učionici. Takođe, ne osećaju se napušteno jer im je prijatno da igraju sami jer su razvili ovu naviku.
 
Kako podstaći decu da se igraju sama?
 
Neka deca prihvataju samostalnu igru i ne bore se previše kada im roditelji kažu da moraju da se igraju sami. Međutim, druga deca se opiru toj ideji i treba im malo više ohrabrenja.
 
Pre nego što ohrabrimo decu da se igraju sama, možemo im pripremiti neke opcije za igru. Na primer, možemo postaviti dvoranu za igru. 
 
Ključno je pomoći sa nekim opcijama, a zatim pustiti decu da sama urade ostalo.
 
Štaviše, deca žele da budu u društvu ljudi koje vole, tako da ne treba da im kažemo da se igraju sami. 
 
Umesto toga, trebalo bi da ih pustimo da se igraju u blizini. Ako ih pošaljemo u sobu, oni će to shvatiti kao kaznu. 
Takođe, važno je da deca vide svoje roditelje kako sami nešto rade, jer će tako naučiti da je u redu da nešto rade samostalno.
 
Dakle, deca koja se igraju sama uče mnogo korisnih stvari. Samostalna igra podstiče njihovo samopouzdanje, kreativnost i maštu. 
 
Takođe im pomaže da se osećaju prijatno kada su sami i priprema ih za školu u kojoj neće uvek biti sa roditeljima. Važno je podržati ih i ponuditi im opcije za igru, ali ih istovremeno ohrabriti da uživaju u sopstvenom društvu.

Teme

deca

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom