Naučnici: Pet stvari koje su bebi potrebne da napreduje

Naučnici su istakli pet faktora koji su ključni za razvoj mozga novorođenčadi tokom prve godine života.
Naučnici: Pet stvari koje su bebi potrebne da napreduje
Foto: Pixabay
To su dobra ishrana, stimulativno okruženje, sigurno okruženje, kvalitetna nega i redovan cirkadijalni ritam i san, prema studiji Univerziteta Vašington u Sent Luisu.
 
Dok su prethodne studije pružile dokaze o dobrobiti ovih pojedinačnih faktora napredovanja, novo istraživanje fokusiralo se na njihovu zajedničku važnost i na to kako utiču na razvoj mozga u materici i u ranom detinjstvu.
"Kada novorođenčad ima ovih pet stvari, poboljšava se razvoj njihovog mozga, kognicija i socijalno-emocionalni razvoj", rekla je profesorka dečje psihijatrije Džoan Lubi.
 
U svojoj studiji Lubi i kolege ispitali su 232 novorođenčadi i njihove majke, fokusirajući se na pozitivne faktore u njihovoj okolini tokom trudnoće i u prvoj godini života beba. Tim je otkrio da su se deca koja su imala svih pet faktora napredovanja, takođe nazvanih T-faktori, zdravo razvijala.
Ključno je da je studija takođe otkrila da čak i da se deca koja odrastaju u nepovoljnim uslovima mogu zdravo razvijati ako su uključeni navedeni faktori.
 
Iako genetika igra ulogu u kognitivnom razvoju novorođenčeta, istraživanja pokazuju da  nanaše zdravlje uveliko utiče naše psihosocijalno okruženje. Drugim rečima, faktori sredine - poput osećaja sigurnosti i dobre uhranjenosti - takođe oblikuju naš razvoj, možda čak i više nego naš biološki sistem. 
 
Studija je objavljena u časopisu "JAMA Pediatrics".

Teme

beba

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji manje brakova, ali više razvoda

Republički zavod za statistiku saopštio je da je broj razvedenih brakova u 2023. godini porastao za 3,7 odsto, dok je u odnosu na godinu ranije 3,5 odsto manje sklopljenih brakova.

Tužila partnera jer je nije odvezao na aerodrom

Sud na Novom Zelandu odbacio je tužbu žene protiv bivšeg partnera nakon što je nije odvezao na aerodrom pa je zbog toga propustila let kojim je trebalo da stigne na koncert s prijateljima, prenosi BBC