Naučnici: Pet stvari koje su bebi potrebne da napreduje

Naučnici su istakli pet faktora koji su ključni za razvoj mozga novorođenčadi tokom prve godine života.
Naučnici: Pet stvari koje su bebi potrebne da napreduje
Foto: Pixabay
To su dobra ishrana, stimulativno okruženje, sigurno okruženje, kvalitetna nega i redovan cirkadijalni ritam i san, prema studiji Univerziteta Vašington u Sent Luisu.
 
Dok su prethodne studije pružile dokaze o dobrobiti ovih pojedinačnih faktora napredovanja, novo istraživanje fokusiralo se na njihovu zajedničku važnost i na to kako utiču na razvoj mozga u materici i u ranom detinjstvu.
"Kada novorođenčad ima ovih pet stvari, poboljšava se razvoj njihovog mozga, kognicija i socijalno-emocionalni razvoj", rekla je profesorka dečje psihijatrije Džoan Lubi.
 
U svojoj studiji Lubi i kolege ispitali su 232 novorođenčadi i njihove majke, fokusirajući se na pozitivne faktore u njihovoj okolini tokom trudnoće i u prvoj godini života beba. Tim je otkrio da su se deca koja su imala svih pet faktora napredovanja, takođe nazvanih T-faktori, zdravo razvijala.
Ključno je da je studija takođe otkrila da čak i da se deca koja odrastaju u nepovoljnim uslovima mogu zdravo razvijati ako su uključeni navedeni faktori.
 
Iako genetika igra ulogu u kognitivnom razvoju novorođenčeta, istraživanja pokazuju da  nanaše zdravlje uveliko utiče naše psihosocijalno okruženje. Drugim rečima, faktori sredine - poput osećaja sigurnosti i dobre uhranjenosti - takođe oblikuju naš razvoj, možda čak i više nego naš biološki sistem. 
 
Studija je objavljena u časopisu "JAMA Pediatrics".

Teme

beba

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom