Berlin - siromašan ali seksi

Berlin je siromašan ali seksi. Taj slogan, koji je smislio gradonačelnik nemačke prestonice Klaus Voverajt, doprineo je bogatstvu grada u kome smeštaj, jeftine avionske linije i noćni život privlače turiste i u vreme ekonomske krize.

Glavni zadatak Voverajta, koji je od 2001. godine gradonačelnik Berlina, bio je da spreči da grad doživi sudbinu Vašingtona devedesetih - da izbegne bankrot. Nakon ujedinjena Nemačke, Berlin se nadao da će ponovo postati industrijski centar i kapija ka istočnoj Evropi. Umesto toga grad je izgubio dve trećine poslova u proizvodnji, u kojoj je 2006. godine bilo zaposleno manje od 100.000 od 3,5 miliona stanovnika. Grad je, međutim, doživeo turistički bum. U 2008. godini, petoj za redom, Berlin je posetio rekordni broj turista - 7,9 miliona. To predstavlja povećanje od 4,2 odsto u periodu od godinu dana, objavio je regionalni zavod za statistiku. Broj noćenja povećao se za 2,8 odsto, na 17,77 miliona.

Početkom devedesetih, nakon ujedinjena, broj posetilaca se povećao na tri miliona i to su uglavnom bili Nemci koji su dolazili da vide svoju prestonicu. "Berlin ima dobar odnos cene i kvaliteta", kaže portparol turističke organizacije Kristijan Tencler. Soba u hotelu sa četiri zvezdice može da košta manje od 150 evra, što je dvosturko niže nego u Parizu ili Londonu. U okolnostima svetske ekonomske krize Berlin igra na kartu reputacije najjeftinije prestonice u Evropi. U brošurama Berlin nudi Francuzima "smeštaj i proizvode po vrlo privlačnim cenama" a Špancima po "izuzetno povoljnim cenama". Finansijski argument izgleda da deluje, pošto se broj francuskih turista povećao tokom prošle godine za 15 odsto, na oko 134.000 ljudi. "Druga prednost Berlina jeste to što je "druga destinacija lou-kost aviokompanija u Evropi, posle Londona", kaže Tencler. Gotovo polovina putnika dolazi takvim jeftinim letovima. Pojava Rajanera i Izidžeta 2003. i 2004. godine dala je veliki podstrek, a te kompanije su najmanje pogođene krizom u poređenju sa drugim avioprevoznicima.

Berlin sve više privlači strane turiste koji danas čine jednu trećinu posetilaca. Najviše turista, oko 310.000, dolazi iz Velike Britanije, a slede ih Italijani i Holanđani. U Berlin dolaze i stanovnici istočne Evrope, pre svega Poljaci i Rusi koje najviše interesuje šoping. Neki posetioci žele da iskoriste bogatu kulturnu ponudu Berlina, koji ima 16 nacionalnih muzeja i veliki broj pozorišta. "Drugi dolaze da bi istražili istoriju grada a ove godine glavni događaj je obeležavanje 20. godišnjice pada Berlinskog zida, za šta su najviše zainteresovani turisti sa Zapada", kaže Tencler. Berlin nudi i mnoge druge mogućnosti za turiste. To je pre svega noćni život, sa jeftinim barovima koji su otvoreni cele noći i klubovima poput "Berghajna", koji je smešten u staroj električnoj centali i važi za Meku tehno muzike.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.