Specijalni rezervat prirode "Zasavica"

"Zasavica" je zaštićena kao specijani rezervat prirode radi očuvanja prirodnog vodotoka i vlažnih staništa sa značajnom raznovrsnošću flore i faune i prisutnim prirodnim retkostima i ugroženim vrstama.
"Zasavica" je zaštićena kao specijani rezervat prirode radi očuvanja prirodnog vodotoka i vlažnih staništa sa značajnom raznovrsnošću flore i faune i prisutnim prirodnim retkostima i ugroženim vrstama.

"Zasavica" se nalazi na području južne Vojvodine i severne Mačve, istočno od reke Drine i južno od reke Save, na teritoriji opština Sremska Mitrovica i Bogatić.

Kičmu rezervata čine vodena površina kanala Jovac i Prekopac, kanalisan i prirodni tok potoka Batar, kao i sama rečica Zasavica, koja preko kanala Bogaz ima direktnu vezu sa rekom Savom.

Na ovom području od 1825 hektara do sada je zabeleženo preko 600 biljnih vrsta. Posebno je značajno prisustvo belog i žutog lokvanja, testerice, močvarne koprive i idirota.

"Vizitorski centar" predstavlja centralno turističko mesto rezervata, a posetiocima je dostupan u svako doba dana. Izgrađena je drvena građevina sa tornjem visine 18 metara, sa koga se pruža pogled ka pašnjaku i najširem i najlepšem delu toka Zasavice. U ovom objektu nalazi se trafika za prodaju suvenira i dve sobe sa ukupno sedam ležaja. Ispred je drveni dok koji vodi do čamaca i turističkog broda "Umbra" kojim posetioci obilaze rezervat.

Sportskim ribolovcima je na posebno uređenim lokacijama omogućen ulov lepih primeraka divljeg šarana, štuke ili zlatnog karaša.

Ovaj rezervat posetiocima nudi odmor, rekreaciju, plovidbu, osmatranje i proučavanje prirode. Obrazovni programi za đake i studenate u cilju proučavanja prirodnih vrednosti preporučuju se kroz jednodnevne i višednevne boravke i stručno pripremljene programe i aktivnosti.

Kroz nacionalne i evropske programe "Zasavica" radi na povećanju  brojnosti dve ugrožene rase stoke, koje su nekada bile brojne u dolinama Save, a od kojih je samo mali broj opstao do danas. To su sremska crna lasa (mangulica) i podolsko govece.

"Zasavicaom" upravlja Pokret gorana Sremske Mitrovice, prva nevladina organizacija koja upravlja jednim specijalnim rezervatom i tako se zaštitom prirode bave prakticno, kao staraoci i upravljaci.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja