Zatvoren dvorac

Dvorac porodice Dunđerski u Kulpinu kod Bačkog Petrovca, zbog snimanja televizijske serije "Sva ta ravnica", biće zatvoren za posetioce do 22. oktobra.

U sklopu poznatog letnjikovca, koji je od kraja 19. veka u vlasništvu čuvenih bačkih veleposednika Dunđerskih, nalazi se Poljoprivredna zbirka tog muzeja kojom je predstavljena istorija agrara na vojvođanskim prostorima. Kad snimanje ranije najavljivane serije bude završeno, u dvorcu će biti otvorena izložba stilskog nameštaja i primenjene umetnosti iz 18. i 19. veka, navodi se u saopštenju Muzeja Vojvodine.

Na tom prostoru, u parkovskom okruženju, sagrađena su dva klasicistička prizemna dvorca za Stratimiroviće, jednu od prvih srpskih plemićkih porodica u ondašnjoj austrijskoj carevini. Manji dvorac, "Stari kaštel", Stratimirovići su izgradili krajem 18. a sredinom 19. veka izgrađen je veći dvorac, koji je današnji izgled dobio 1912. godine, prema projektu arhitekte Momčila Tapavice i nakon promene vlasništva.

Posed je nekoliko godina ranije, postao svojina čuvenog novosadskog industrijalca i trgovca Lazara Dunđerskog. Oba dvorca su spomenici kulture od velikog značaja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja