Najduži let na svetu testiran na putnicima

Australijska aviokompanija Qantas želela je da proveri dokle idu granice izdržljivosti putnika i da li su letovi koji traju skoro ceo dan podnošljivi.
Najduži let na svetu testiran na putnicima
Foto: Pixabay
Testni let od skoro 20 sati je saobraćao od Njujorka do Sidneja, a nazvan je "Project Sunrise". Avion je prešao ukupno 16.015 kilometara, a vozili su se 19 sati i 16 minuta, kao što je i planirano.
 
"Ohrabrivali smo putnike da konzumiraju mnogo kafe za vreme leta", kazao je Fil Kaps iz osoblja Qantasa.
 
Australijska aviokompanija namerava da pomeri granice dugih letova, a najavljuje da će ovakvi letovi biti dostupni svima 2022. ili 2023. godine. Na ovom letu je ipak bilo samo 50 osoba, a u tu cifru je ubrojano i osoblje, učesnici ali i istraživači koji su beležili sve šta se dešavalo za vreme leta.
 
Qantas je u saradnji sa istraživačima proverio kako putnici reaguju na razne stvari, od potrebe za spavanjem, do "jet laga". Osim toga, volonteri su na sebi imali opremu koja je pratila kako se njihovo telo ponaša i reaguje na promene tokom leta. Istraživačima su pre, u toku i nakon leta dali uzorke urina i stolice radi merenja nivoa melatonina.
 
Let je prošao bez problema i prema prvobitno zamišljenom planu. 
 
Ova kompanija planira da sprovede identično testiranje za mesec dana, kada će leteti od Londona do Sidneja.
  • Vidoviti Limanac

    21.10.2019 11:03
    Edibles
    Samo dosta edibles-a i da vas ne provali murija i carina.
    Pa lepo letiš visoko 20 sati...
    :D

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja