Tara

Na oko 260 kilometara jugozapadno od Novog Sada, uz reku Drinu i na 1.200 metara nadmorske visine, smeštena je planina Tara, te istoimeni nacionalni park od skoro 20 hiljada hektara, koji važi za jedan od najlepših u Srbiji. Prostor Tare predstavlja šumsko područje koje po raznovrsnosti i očuvanosti ekosistema spada u u najbogatija i najvrednija šumska područja Evrope, kaže direktor Turističko-informativnog centra Bajina Bašta, Jovan Đurić.

"Naša prednost je u tome što na malom prostoru imamo lepu reku Drinu, prelepo jezero koje ide od Perućca do Višegrada, Višegradskog mosta, kroz prelep kanjon; naravno tu je nacionalni park i još jedno jezero na samoj Tari. Postoje Bogom dani uslovi za sportove na vodi. Centralni događaj leta nam je upravo Velika drinska regata, koju poseti oko 10.000 ljudi. Za turiste je vrlo interesantno i Perućačko jezero, koje ide kroz kanjon do Višegradskog mosta, a kojim se mogu voziti turističkim brodićima”, objašnjava Đurić.

Na Tari je otkrivena Pančićeva omorika, a očuvana priroda, preduslov je za stanište brojnih, često ugroženih, životinjskih i biljnih vrsta. Kako bi prirodne lepote i retkosti ove planine bile dostupne turistima, u okviru nacionalnog parka postoji dobro organizovana vodička služba. Turisti na Taru dolaze tokom cele godine, najčešće u jedan od tri turistička centra - Kaluđerske bare, Mitrovac i Predov krst. Za razliku od susednog Zlatibora ili Kopaonika, rajskih planina za zimske sportove, na Tari je akcenat stvaljen na očuvanje prirode. Zaključno sa prošlom sezonom, ski staze zadovoljavale su samo porebe početnika i rekreativaca. Od ove zimske sezone, Tara je dobila nove turističke sadržaje, koji nisu ugrozili prirodu, ističe Đurić: "Reditelj Emir Kusturica je na Zborištu, jednom delu Tare, napravio skijalište koje se zove Iverak. Tu ima nekoliko pravih, crnih, skijaških staza, za koje su obezbeđeni topovi, za dane kada bude manje snega.”

Jedna od prirodnih atrakcija Tare je i reka Vrelo, koja se zbog svoje dužine od 365 metara, naziva i reka Godina. Ova zanimljiva rečica izvire iz masiva planine i posle svog kratkog toka utiče u Drinu, te sa prilične visine pravi veliki i izuzetzno lep vodopad. Voda se uz jak huk survava u Drinu i pri tome se podiže pravi oblak od sitnih kapi, pa je na ovom mestu, čak i u vrelim letnjim danima izuzetno sveže i prijatno.

Na Tari postoji 18 dobro obeleženih pešačkih staza, što uz turističke oznake, posetiocima omogućava da samostalno obilaze ovu planinu. "Prilikom posete Tari, nikako ne bi trebalo zaobići vidikovce. Posebno ne Banjsku stenu, vidikovac koji je ako možemo da budemo neskromni, najlepši u zemlji i koji je deo gotovo svih promotivnih materijala Turističke organizacije Srbije”, kaže Đurić.

Šume, kanjoni, obale reka i jezera na ovom području, kriju tragove praistorijske, antičke i srednjovekovne kulture, među kojima se ističu manastir Rača iz 13. veka, te nekropola stećaka u Perućcu i Rastištu. Od turističkih atrakcija ovog kraja, izdvaja se i selo Kremna, sa svojim proročištem, Šarganska osimca, turistička železnička trasa, te Drvengrad na Mokroj gori.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.