Svetska turistička organizacija zabrinuta zbog virusa korona, očekuje velike gubitke

Broj međunarodnih turističkih dolazaka mogao bi ove godine zbog širenja virusa korona u svetu opasti prvi put od svetske finansijske krize 2009. godine, objavila je Svetska turistička organizacija (UNWTO), revidirajući prethodne procene o značajnom rastu međunarodnog turizma.
UNWTO, organizacija u okviru UN, saopštila je u petak da bi u ovoj godini broj međunarodnih turističkih dolazaka mogao pasti između jedan i tri odsto.
 
Kako je istaknuto, pad broja dolazaka rezultirao bi gubitkom od 30 do 50 milijardi američkih dolara u međunarodnim primanjima od turizma. Ako se te procene ostvare, biće to prvi godišnji pad broja međunarodnih dolazaka turista od 2009. godine, kada je globalna finansijska kriza snažno pogodila i turistički sektor.
 
Prema novim procenama UNWTO, najviše će biti pogođen azijsko-pacifički region, gde se očekuje pad turističkih dolazaka od devet do 12 odsto. Ta organizacija ukazuje da ograničenja putovanja i otkazivanja letova značajno umanjuju ponudu turističkih usluga, dok potražnja slabi.
 
UNWTO savetuje zemljama da ne nameću ograničenja putovanja i poziva na finansijsku i političku potporu za mere usmerene na oporavak turizma.
 
Kina, odakle dolazi najveći broj turista, a u kojoj je i žarište epidemije, uvela je drakonske karantine i ograničenja putovanja kako bi zaustavila širenje bolesti.
 
Odredišta koja će najviše biti pogođena zbog pada dolazaka kineskih turista najverovatnije će biti SAD, Tajland i Japan, ocenjuje UNWTO.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.