Otkriveni prvi protokoli za letovanje u Grčkoj

Konačan protokol za rad hotela i smeštajnih jedinica, a koji se tiče zaštite gostiju i zaposlenih od virusa korona biće usvojen sutra, otkrio je money-tourism.gr.

Plan koji je objavio ovaj portal je kombinacija predloga HellasCerta, hotelske komore Grčke i SETE-a. Zajedno sa odgovarajućim protokolom sektora transporta koji je HellasCert pripremio, protokol bi trebalo da bude dostavljen premijeru Kyriakosu Mitsotakisu već sutra, prenosi B82.

Tekst protokola je predlog mera kojih grčki hotelijeri treba da se pridržavaju, a u cilju smanjenja mogućnosti prenosa zaraznih bolesti, prenosi sajt Kalimera.news.

Ovi protokoli predstavljaju skup smernica raspoređenih po funkcionalnim oblastima. Izričito je navedeno da su ove direktive ograničene na rad hotela, dok će posebne zdravstvene protokole pripremiti vlada Grčke i medicinski stručnjaci.

Transfer gostiju do hotela

Treba izbegavati rukovanje gostiju i osoba koje treba da ih odvezu do smeštajne jedinice. Prilikom prevoza gostiju, vozač mora da nosi odgovarajuću opremu i da obezbedi prirodnu ventilaciju vozila.

Prijem gostiju

Kontakt između gostiju i zaposlenih na recepciji treba da bude sveden na minimum. Na recepciji će morati da se sprovode postupci pojačanog čišćenja i dezinfekcije prostora gde boravi veliki broj gostiju. Nameštaj na recepciji mora da bude raspoređen tako da se omogući fizička distanca, sa preporukom ugradnje odgovarajućeg separatora koji bi zaštitio recepcionera. Ukoliko nema separatora, osoblje na recepciji mora da nosi odgovarajuću zaštitnu opremu, a posetiocima mora da budu dostupna dezinfekciona sredstva. Pult recepcije mora da bude redovno dezinfikovan, kao i ključevi i kartice za otključavanje soba pri prijemu i odjavi gosta.

Vreme za prijem i odjavu gostiju će biti promenjeno (odjava gostiju do 11:00, a prijem do 15:00), kako bi se dezinfikovale prostorije i izbegle gužve na recepciji.

Preporučuje se i elektronska prijava, plaćanje karticama, kao i slanje računa i priznanica putem mejla. Gosti će moći da plate karticama sve troškove u hotelu, dok će primanje gotovine biti samo u izuzetnim slučajevima.

Broj osoba koje koriste lift takođe mora biti ograničen.

Klima uređaji

Treba dati prednost prirodnoj ventilaciji, ukoliko je to moguće. Pre dolaska gostiju, neophodno je proveriti ispravnost klima uređaja. Klima uređaji će biti održavani i dezinfikovani redovno, a menjaće im se i filteri.

Kuhinja

Posebnu pažnju treba posvetiti rastojanju između radnika u kuhinji. Ulaz u kuhinju će biti strogo zabranjen svima koji nisu kuhinjsko osoblje. U slučaju da se to ne može izbeći, gostima se mora obezbediti zaštitna oprema koja će biti dostupna na ulazu.

Švedski sto

U restoranima koji imaju švedski sto gostima treba da budu obezbeđena dezinfekciona sredstva na ulazu u restoran. Osoblje će nadgledati proces dezinfekcije gostiju a oni će morati da drže distancu prilikom uzimanja hrane sa stola. Hrana treba da bude zaštićena pleksiglasom ukoliko je to moguće dok osoblje mora da nosi rukavice i maske. Korišćenje aparata za kafu, sok i slično biće zabranjeno gostima, već će osoblje sa zaštitnom opremom usluživati goste.

Pravila za restorane i barove

Broj korisnika usluga restorana mora biti ograničen. Stolovi moraju da budu postavljeni na rastojanju od dva metra i maksimalan broj ljudi za jednim stolom biće četvoro na 10 kvadratnih metara. Ovo pravilo neće važiti za porodice i ljude koji došli zajedno na odmor. Restoran mora da bude potpuno dezinfikovan pre dolaska gostiju i nakon njihovog odlaska, kao i nakon što gost napusti sto.

Gosti će biti u obavezi da dezinfikuju ruke pre ulaska u restoran. Osoblje mora nosi maske i rukavice prilikom služenja gostiju i da bude posebno obučeno da nadgleda poštovanje pravila higijene. Upotrebu tkanina (stoljnjaka, platnenih salveta…) u restoranima treba izbegavati. Preporučeno je korišćenje stoljnjaka i salveta za jednokratnu upotrebu.

Sobna posluga

Preporuka je da hotel obezbedi mogućnost gostima da hranu dobiju u svojim sobama, kako ne bi došlo do pravljenja velike gužve u restoranima. Osoblje je u obavezi da koristi masku i rukavice, kao i da drži socijalnu distancu pri ulasku u sobe.

Čišćenje soba

Prilikom čišćenja soba, osoblje će morati da nosi masku i rukavice i da ih dezinfikuje pre i posle ulaska u svaku jedinicu. Neophodno je dezinfikovati tastere liftova, telefone, prekidače za svetlo, daljinske upravljače i kontrolne table klima uređaja, kao i metalne površine. Kupatila treba čistiti isključivo dezinfekcionim sredstvima za kupatila. Posebnu pažnju treba obratiti na slavine, kvake, peškire, rezervoare za vodu, poklopce i prekidače.

Preporuke je da se ukine svakodnevna promena posteljina i peškira, i da se zamena posteljine i peškira vrši samo na zahtev kupca i uz dogovoreni protokol.

Pre nego što se soba izda sledećem gostu, mora da bude prazna 24 sata, a kupatila će se detaljno dezinfikovati parnim čistačem. Preporučuje se da se iz soba uklone aparati za kafu, čaj i svi proizvodi iz mini bara, a i oni će biti dostupni gostima na zahtev, ali u malim pakovanjima.

Bazeni

Hoteli su u obavezi da poštuju propisane protokole koji se tiču sistema cirkulacije, filtriranja i dezinfekcije vode u bazenu. Ukoliko je bazen u zatvorenom prostoru, najviše dve osobe će moći da plivaju na 20 kvadratnih metara. Tuševi na bazenima moraju da budu redovno dezinfikovani, a za toalete na bazenima će važiti ista pravila koja su propisana za zajedničke toalete.

Ležaljke će morati da budu postavljene na rastojanju od dva metra i one će morati da budu dezinfikovane pre svake upotrebe. Preporučuje se i uklanjanje tkanina sa ležaljki. Ukoliko su u pitanju platnene ležaljke preporučeno je korišćenje peškira koji će pokriti celu površinu korišćenja. Ista pravila za ležaljke primenjivaće se i na plažama.

Opširnije na B92.

  • Dacha

    10.05.2020 09:26
    Letovanje
    Razmišljali smo o letovanju u Srbiji, pretrazivali, pogotovo cene. Zakljucak: ili Grčka ili kuća. Kad naši nauče da letovanje u npr Beloj Crkvi ne mogu da naplaćuju slično kao na moru - onda da. Dotle ne.
  • Kliničar

    09.05.2020 20:10
    Corona
    Corona je 90% gotova u Srbiji, epidemiolozi su po prirodi paničari toliki da sa nekim merama preteruju.


    Razlika između socijalne distance i fizičke distance je ogromna.


    Socijalna distanca je kada odete negde gde nema nikoga i tamo živite a fizička distanca je kada se od nekog sklanjate.


  • Muvi

    08.05.2020 21:43
    Чорба
    Правила правила да би ме удавила

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.