S pasošima, skoro kao nekad

Ukoliko se građanima Srbije od prvog januara naredne godine dozvoli putovanje bez viza u zemlje šengenskog sporazuma, novi pasoš Srbije carskocrvene boje vredeće kao crveni pasoš bivše SFRJ, o kom su poslednje dve decenije ispredani mitovi u pričama o vremenu kada smo slobodno mogli da putujemo po celom svetu.

Ulazak na belu šengen listu, koji je sve izvesniji, svojevrsna je garancija koja će dati signal i drugim zemljama van "sporazuma" da sa Srbijom uspostave bezvizni režim. Odnedavno građani Srbije bez viza mogu da putuju i u Rusiju i Izrael, tako da će uz bilateralne sporazume sa zemljama trećeg sveta, koje smo nasledili od stare SFRJ, naši ljudi moći da putuju skoro po celom svetu, osim nekoliko zemalja koje imaju izrazito strogu imigracionu politiku.

Kada Srbija uđe na belu šengensku listu, od članica EU vize će biti potrebne samo za Veliku Britaniju i Irsku, koje nisu u zoni Šengena. Bez vize će moći da se putuje i u Švajcarsku, na Island i u Norvešku, zemlje koje nisu članice EU, ali su prihvatile šengenski sporazum. Isto tako, neće biti potrebne vize ni za Bugarsku, Rumuniju i Kipar, članice EU koje formalno još nisu deo šengenskog prostora, kao ni za Lihtenštajn, koji je na putu ulaska u šengenski prostor. Za putovanje u Albaniju građanima Srbije formalno su potrebne su vize, osim u vreme letnje turističke sezone.

Za Tursku su vize neophodne, ali je njihovo dobijanje čista formalnost i kompletan posao se završava na aerodromu. Van prostora EU viza nije potrebna za Maldive, Šri Lanku, Južnu Koreju i Singapur. Bez problema se putuje u Bocvanu, a viza nije potrebna ni za Tunis, Sejšele, Argentinu, Čile, Ekvador i Peru. Zanimljivo, za Meksiko viza nije potrebna, ali jeste turistički karton, koji se dobija u proceduri po kojoj mnoge zemlje izdaju vizu. Inače, naši državljani su među retkima kojima ne treba viza za Kubu.

Jordan i Egipat i našim građanima vize daju na aerodromima ili na granici, dok se za Siriju besplatno dobija u ambasadi. Jedino ograničenje za ulazak u muslimanske zemlje na Bliskom istoku su prethodni ulasci u Izrael, u koji se od pre neki dan može putovati bez vize. Lako se dobija i libanska viza - može se dobiti na granici, kao i za Keniju i Tanzaniju. Za iransku vizu je potrebno pozivno pismo ili rezervacija hotela, kao i za Emirate. Za Indiju je viza potrebna svima, ali se uz obezbeđen smeštaj i povratnu kartu dobija bez problema. Viza Tajlanda se dobija uz povratnu kartu i eventualno rezervaciju hotela. Japanska viza se dobija jednostavno, kao i brazilska, koja se može produžavati do šest meseci.

Jedan od najkomplikovanijih procesa za dobijanje vize predstoji vam ako želite da otputujete u Australiju. Osim što je potrebno priložiti sva moguća dokumenta, Australijanci traže i potvrdu o vojnom angažmanu u ratovima na prostoru bivše SFRJ. Iskustvo kaže da proces dobijanja vize traje od dve do šest nedelja, s tim što ambasada zadržava pravo da ne odgovori na zahtev. Viza košta 65 evra, a sva prateća dokumenta moraju da budu prevedena na engleski jezik.

  • Toma neverni

    08.10.2009 03:45
    Prvo skoči pa kaži HOP!
    Dok ne predjem neku šengensku granicu bez vize sve je ovo za mene pričam ti priču...
  • samael

    07.10.2009 03:23
    mozda
    Mozda ce moci da se putuje ali novi pasos nikad nece imati istu vrednost kao stari. Nikad vise nas nece gledati istim ocima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.