VIDEO: Roboti će dezinfikovati avione u budućnosti

Švajcarci testiraju robota koji ultraljubičastom svetlošću ubija viruse, a sve to u cilju smanjenja negativnih efekata pandemije na avio industriju.
VIDEO: Roboti će dezinfikovati avione u budućnosti
Foto: Pixabay
Ovaj robot testira se u cilju da se vrati poverenje putnika i oživi avio industrija u dobu kada trpi velike gubitke prouzrokovane pandemijom.
 
Švajcarska kompanija "Uveja" trenutno sprovodi takva testiranja svog robota sa aerodromskom kompanijom "Dnata" na "Embraer" avionima "Helvetik Ervejs" čarter avio-kompanije.
 
"Proizvođači aviona dalje moraju da sertifikuju ove uređaje i prouče uticaj njihovog UV svetla na unutrašnje presvlake, koje bi mogle da izblede nakon mnogih dezinfekcija", rekao je suosnivač "Uveja" Žodok Elmiži, a navodi Rojters.
 
On se nada da bi njihovi roboti za čišćenje mogli smanjiti strah ljudi od letenja, čak i dok Kovid 19 cirkuliše, jer je, kako je rekao, ova tehnologija dokazana, a koristi se više od 50 godina u bolnicama i laboratorijama, te je vrlo efikasna i ne ostavlja tragove.
 
Elmiži je naveo da jedan robot može da dezinfikuje jednobrodni avion za 13 minuta od početka do kraja, a za veće avione biće potrebno više vremena.
 
Rojters prenosi da je njegov tim do sada napravio tri prototipa, od kojih je jedan demonstrirao u avionu "Helvetika" na aerodromu u Cirihu, gde je prošle godine promet opao za 75 odsto.
 
Rukovodioci "Dnate" nadaju se da će proizvođači aviona odobriti ove robote, a Elmiži procenjuje da bi njihova cena mogla biti oko 15.000 švajcarskih franaka, jer vlade zahtevaju primenu novih mera kako bi se osiguralo da putnici u avionu budu zaštićeni od zaražavanja, navodi agencija.
 
Nešto slično je u julu prošle godine testirala Američka avio kompanija Džet Blu, iz koje su tom prilikom najavili da je robotu potrebno oko 10 minuta da dezinfikuju kabinu aviona srednje veličine.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.