Cene u Grčkoj iste kao u godini pre pandemije, kretanje unutar zemlje ograničeno

Od jutros je odlukom Vlade Grčke građanima Srbije dozvoljen ulazak u tu državu, ali su u njoj restrikcije još uvek na snazi i ne zna se kada će biti popuštanja mera.
Cene u Grčkoj iste kao u godini pre pandemije, kretanje unutar zemlje ograničeno
Foto: Pixabay
Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić kaže da se u Grčku može ući sa sertifikatom o vakcinaciji bilo kojom vakcinom, ili negativnim PCR testom koji nije stariji od 72 sata i PLF formularom.
 
"Ovaj formular se popunjava onlajn, 24 sata pre polaska na put i šalje se elektronski, a unose se osnovni podaci o sebi, gde ćete boraviti dok ste u Grčkoj i slično. Kada formular pošaljete dobijete QR kod koji treba da imate uz sebe, na telefonu ili odštampan, kako biste brže i lakše prešli granicu", navodi Seničić.
 
Budući da u Grčkoj još važe restrikcije i da praktično danas počinje lagano popuštanje mera, otvaranje bašta, kafića i slično, kretanje je ograničeno i ne može se napuštati grad ili opština u kojoj se boravi.
 
Prema rečima Seničića, ovo je zapravo samo priprema za otvaranje turističke sezone i više omogućava ljudima koji u Grčkoj imaju nekretnine da ih konačno obiđu ili onima koji iz poslovnih razloga treba da putuju u ovu zemlju, nego samim turistima. Njih, kako navodi, u Grčkoj još nema u obliku organizovanih turističkih grupa, a sezona i inače počinje krajem maja, pa se očekuje da će tako biti i ove godine.
 
Uslovi za decu ostaju
 
U međuvremenu, tačnije od 14. maja, očekuje se popuštanje većine mera, te i da krenu da rade hoteli, restorani, kao i da naši građani u Grčku ulaze najbržom trasom preko Severne Makedonije i prelaza Evzoni.
 
"Do tada se očekuje da na snagu stupi i deo Sporazuma sa Grčkom koji predviđa da naši građani u ovu zemlju mogu ući osim sa PCR testom ili sertifikatom o vakcinaciji, i uz negativan antigenski test koji je znatno jeftiniji", navodi Seničić.
 
Na pitanje kada se može očekivati potpisivanje ovog Sporazuma sa Grčkom on kaže da je koliko je njemu poznato Grčka vlada odobrila tu vrstu sporazuma što dokazuje priznavanje sertifikata o vakcinaciji koje je danas stupilo na snagu.
 
"Najvažniji deo sporazuma je da se prihvataju sertifikati sa bilo kojom vakcinom i to je već prihvaćeno. Ostali su uslovi za decu, jer u ovom trenutku deca do 10 godina ne moraju da imaju test, a nadamo se da će ta granica biti povećana na 12 ili 14 godina", navodi Seničić.
 
Kaže da je i antigenski test deo sporazuma i da se nada da će tako i biti, jer Evropska komisija u svojim poslednjim dokumentima preporučuje ovaj test, čak i serološki koji pokazuje da neko ima antitela.
 
Cene iste kao i 2019.
 
Kada je reč o prodaji aranžmana za Grčku i njihovim cenama, direktor Jute navodi da je odmah posle posete ministra turizma Grčke, u Srbiji krenulo pojačano interesovanje putnika, pre svega onih koji imaju tzv. zamenska putovanja, ali i novih.
 
"Cene su na nivou onih iz 2019. Nije bilo značajnijih povećanja, već pre smanjenja cena kada govorimo o predsezoni u maju i junu i kraju sezone odnosno kraju avgusta i septembru", potvrđuje Seničić.
 
On zaključuje da je za one koji planiraju da idu, a znaju kada mogu da putuju, sada pravi trenutak da rezervišu aranžman.
  • Miki

    20.04.2021 18:23
    Ko me to uslovljava
    Grci nas uslovljavaju za nase novce Albanija duplo jeftinija i netreba pasos test isto crna Gora turska Cao grci zauvek

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.