VIDEO: Prvi put za turiste otvorena znamenitost Venecije

Vekovima su impresivne arkade koje okružuju Trg Svetog Marka u Veneciji utelovljavale eleganciju vodenog grada, sklad i arhitektonski značaj.
Danas se palata iz renesansnog doba, čije se galerije protežu dokle pogled seže na severnoj strani trga, prvi put otvorila za javnost, nakon trogodišnje obnove.
Zgrada poznata kao "Procuratie Vecchie", sada u vlasništvu italijanske osiguravajuće kuće "Generali", dugo je bila sedište prokuratora svetog Marka, koji su vekovima upravljali imovinom crkve u bogatoj Veneciji, daleko od očiju javnosti.
Ekskluzivna pozivnica meštanima da konačno pogledaju unutrašnjost slavne palate nakon inauguracije već je prošlog petka privukla rezervacije više od 3.000 Venecijanaca. Vrata su joj sad otvorena za turiste iz celog sveta.
 
 
Izgrađena u 12. veku, palata "Procuratie Vecchie" uništena je u požaru 1512, a venecijansko-vizantijsku zgradu 1538. zamenio je renesansni dragulj u klasičnom stilu, čiji su lukovi - zajedno s bazilikom i zvonikom - jedna od najprepoznatljivijih slika Trga Svetog Marka.
 
Slavne fasade
 
"Generali" je naručio od poznatog engleskog arhitekte Dejvida Čiperfilda da udahne novi život zgradi. "Generali" je zadržao kancelarije na drugom spratu zgrade, a treći će iznajmiti, između ostalog i za izložbe koje će biti otvorene za javnost, dok će četvrti sprat postati sedište "The Human Safety Net", projekta koji pomaže ugroženim osobama i porodicama, uključujući izbeglice.
 
Deo toga biće i "hi-tech" izložba kakva se retko viđa u Veneciji.
 
Iako je Trg Svetog Marka jedan od najpoznatijih na svetu, "niko od nas zapravo nije znao šta se krije iza tih fasada", rekao je Čiperfild za AFP, dodajući da je retkost da tako veliki trg ima "tako koherentnu fasadu".
 
"Površno sve izgleda kao da je izgrađeno u jednom trenutku, ali ga je gradio niz arhitekata tokom 100 godina", rekao je, dodajući da je njegova uloga bila da ispravi mnoge "slučajne promene" napravljene tokom godina.
 
 
Obnova je uključila dogradnju izložbenih prostorija, galerije i kafića. Direktorka fondacije Ema Ursih rekla je da je "Procuratie Vecchie" prikladno mesto za grupu, s obzirom na to da su venecijanski zvaničnici koji su tamo živeli i radili takođe bili odgovorni za udovice, siročad i siromahe.
 
"Za nas je lepa počast istoriji i identitetu ove zgrade da ovde imamo dom grupe 'Human Safety Net', koja se bavi temama socijalne uključenosti", rekla je Ursih.
 
Kupovinom ulaznice za izložbu posetioci finansiraju "The Human Safety Net", ali i dobijaju pristup kafiću na četvrtom spratu, koji ima dve krovne terase koje gledaju na kupole crkve Svetog Marka i poznati zvonik. Terase nemaju pogled na trg, ali gornje prostorije gledaju na područje koje je Napoleon zvao crtalištem Evrope.
 
Venecijanski krilati lav
 
Levo od glavnog ulaza u zid od belog mramora umetnut je krilati lav svetog Marka, simbol grada, ali i amblem Generalija. Ploča obeležava osnivanje osiguravajuće kuće u Trstu 1831, koji je sledeće godine premestio deo svog poslovanja u Veneciju.
 
"Imali smo zgradu koja je bila menjana tokom dugog vremenskog perioda. Dodavano joj je, promenjena je. Dakle, naša je odgovornost bila da vratimo zgradi neku vrstu integriteta", rekao je Čiperfild.
 
 
Projekat obnove trajao je tri godine nakon dvogodišnje faze projektovanja s ciljem očuvanja što većeg dela postojeće strukture. Čiperfild je pohvalio vešte italijanske majstore koji "obnavljaju zgrade hiljade godina".
 
Oslonili su se na tehnike i materijale koji su deo venecijanske tradicije, kao što su završni gips sa satenskim efektom poznatom kao "marmorino" i "terrazzo", mešavina obojenih mermernih fragmenata i cementa za podove i zidove.
 
Odmah preko puta na trgu nalazi se zgrada "Procuratie Nuove" iz 17. veka. Dom slavnih članova dinastije Habzburg sredinom 1800-ih, građevina gleda na tajnovite Kraljevske vrtove uz Veliki kanal. Vrtovi su ponovo otvoreni za javnost 2019. nakon pet godina obnove.
  • 2

    17.04.2022 19:09
    2
    Divna je Venecija i cela Italija i Italijani kao narod izuzetno cene i postuju kulturnu bastinu. Nije cudo sto su italijanski vojnici uvek bili posebno posveceni ocuvanju nasih sakralnih objekata na Kosovu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja