Lista najprecenjenijih turističkih atrakcija na svetu, na spisku i Srbija

Najprecenjenija na svetu je popularna tura Harija Potera u londonskom studiju Vorner bros, a na listi se nalaze i lokacije iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije.
Lista najprecenjenijih turističkih atrakcija na svetu, na spisku i Srbija
Foto: Pixabay
Najskuplja na svetu bila je popularna turneja Harija Potera u londonskom studiju Vorner bros, koja prema rečima posetilaca teško može da opravda cenu ulaznice od 56 evra, a posetioci su bili podjednako nezadovoljni i preskupim suvenirima, koji koštaju čak šest evra, tvrdi portal Saving Spot, koji je proučavao kritike posetilaca turističkih atrakcija u 134 zemlje objavljene na Trip Advisoru.
Uopšteno govoreći, pokazalo se da britanske atrakcije imaju veliki problem u pogledu odnosa vrednosti atrakcija i njihove cene, pa se među 20 najprecenjenijih atrakcija na svetu njih devet nalazi u Velikoj Britaniji.
Atrakcije posvećene popularnom čarobnjaku nemaju sreće ni u Sjedinjenim Državama - deo posvećen Hariju Poteru u okviru studija Universal na Floridi takođe je postao jedna od 20 najprecenjenijih turističkih atrakcija.
 
Autori su se potrudili i da praktično za svaku destinaciju u svetu izaberu po jednu atrakciju koja predstavlja najnižu vrednost za novac, pa su se tako i zemlje iz našeg regiona našle na listi.
 
Dubrovačka žičara, za koju odrasli moraju da plate čak 26 evra povratnu kartu, najprecenjenija je turistička atrakcija u Hrvatskoj, a pored nje, na listi se nalaze i slovenačka Postojinska jama, Galerija u BiH 07.11.95 i Muzej Nikole Tesle iz Srbije.
 
Austrijanci očigledno traže previše novca za svoju čuvenu palatu Šenbrun, Česi masovno preplaćuju Jevrejski kvart, Trg Svetog Marka je najprecenjeniji u Italiji, a na listi su i vatikanski muzeji.
 
Kada je u pitanju Francuska izbor je pao na Ajfelov toranj, u Škotskoj je to Edinburški zamak, u Španiji vodeni park Sijam u Kosta Adeheu, a u Turskoj palata Topkapi.
  • Dea

    24.04.2022 12:42
    123
    Vatikanski muzeji i Postojnska jama nisu precenjeni. Vredi ih posetiti.
  • 3OPAH

    24.04.2022 11:34
    Trg Svetog Marka se ne plaća a Vatikanski muzeji ne da nisu precenjeni nego vrede svaki dinar. Trebalo bi paziti ko ostavlja kritike.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja