FOTO, VIDEO: Vojvođansko mesto sa sedam jezera idealno za izlet - "Biserna ogrlica Banata"

Belu Crkvu nazivaju gradom jezera iz vrlo jednostavnog razloga. Ima sedam jezera.

Pre više od jednog veka započelo je iskopavanje i eksploatacija šljunka na području Bele Crkve. Vađenje šljunka nastala su veštačka jezera koja danas predstavljaju jednu od glavnih atrakcija ove opštine.

Danas imaju bogati riblji fond, a moći ćete da vidite i razne vrste ptica. Zbog svih svojih karakteristika jezera u Beloj Crkvi se ponekad nazivaju i "Bisernom ogrlicom Banata".

Najpopularnija od ovih jezera su Gradsko jezero, Vračevgajsko, Šaransko i Šljunkara. Ostala jezera nisu urbanizovana i predstavljaju raj za ronioce i strastvene pecaroše, koji su u najvećem broju i posetioci ovih jezera.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ❤ (@bela__crkvaaa)

 
Gradsko jezero
 
Gradsko jezero se prostire duž leve strane puta za Kovin, uz zapadni obod Bele Crkve. Na severnoj strani je izgrađena betonska obala sa blagim prelazom ka većoj dubini iznad koje se nalazi restoran "Jezero". U produžetku od oko 300 metara nalaze se bungalovi sa 66 ležajeva. Prosečna dubina jezera je 3 metra, a u toku maksimalnog vodostaja ne prelazi 6,5 metara. Na jugoistočnom delu jezera nalazi se šljunkovita plaža dužine oko 80 metara koji posetioci rado koriste zbog blizine plivačkog, ronilačkog, vaterpolo kluba i skakaonice, navodi se na sajtu Turističke organizacije Bele Crkve.
 
 
Neposredno iza istočne obale nalazi se auto-kamp sa 250 jedinica, kao i apartmansko naselje (vile i apartmani registrovani od dve do četiri zvezdice). Za ljubitelje ribolova postoji mogućnost pecanja na jezeru, a za bezbednost tokom celog dana u toku letnjeg perioda brine spasilačka služba. Za mlade postoji noćni provod u kafićima i na splavu uz poznate pevače i Di-džejeve. Na samoj obali postoji smeštaj u vidu bungalova i apartmansko naselje kao i registrovani auto kamp.
 
Vračevgajsko jezero
 
Vračevgajsko jezero nalazi se na udaljenosti od 200 metara od Gradskog jezera, uz desnu stranu regionalnog puta Bela Crkva – Kovin. Prosečna dubina je oko 2 metra, a najveća je u južnom delu i iznosi oko 3,5 metra.
 
 
Na jugozapadnoj obali jezera nalaze se dva auto kampa prve kategorije, sa preko 50 kamp jedinica, restoranom, bungalovima, sanitarnim čvorom i tuševima sa toplom i hladnom vodom. Plaža je šljunkovita, a ljuljaške, klackalice i tobogani predstavljaju pravo uživanje za najmlađe goste. Moguće je iznajmiti i čamce i pedaline za vožnju po jezeru.
Jedinstvena osobenost Vračevgajskog jezera je ostrvo, predivno uređeno sa prirodnim hladom velikog drveća i uređenim prilazima sa vode i kopna. Uz kafe-bar, na ostrvu je moguće uživati u sunčanju na ležaljkama ili zelenim površinama. Celo ostrvo je oivičeno plažom sa suncobranima i ležaljkama.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ❤ (@bela__crkvaaa)

 
Osim toga, u blizini Bele Crkve nalazi se i Deliblatska peščara, koju svakako treba staviti na listu mesta za obilazak. 
  • Jovanium

    14.07.2022 08:31
    Vikend u Beloj Crkvi
    Po mom vlastitom iskustvu, Bela Crkva je predivno mesto da provedete vikend. Opuštajuća atmosfera i lepa jezera učiniće vas da se dobro osećate. Možda postoje neki sitni propusti ali ne može baš sve biti idealno.
  • Zoki

    13.07.2022 16:04
    I nije nesto
    U pocetku bilo super sad se obezobrazili sa cenama kao da sam u Grcku jezera jesu lepa ali za setnju oko njih a da udjes u vodu da se kupas katastrofa svuda zabokrecina i trava koja te dodiruje,u gradu kad izadjes vise ima kerova psa nego ljudi mora malo opstina da se pozabavi time
  • Moja

    13.07.2022 13:31
    Lepa jedinstvena, neponovljiva, široka Vojvodina!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja