FOTO, VIDEO Bledski dvorac: Legenda o bajkovitom mestu u kojem možete čuti zvukove svojih želja

Bledski dvorac, smešten na visokoj litici, službeno je najstariji dvorac u Sloveniji koji više od hiljadu godina stoji na brdu iznad Bleda i pruža pogled na celo jezero i grad.
FOTO, VIDEO Bledski dvorac: Legenda o bajkovitom mestu u kojem možete čuti zvukove svojih želja
Foto: Pixabay
Romantično bistro jezero s ostrvom i predivnom crkvicom u sredini, drveni brodići kojima upravljaju lokalci, prekrasna priroda i veličanstveni dvorac koji dominantno stoji na strmoj litici, prizori su koje ste imali priliku da vidite ako ste posetili Bled, piše Pun kufer.
Bled je jedno od najpoznatijih i najlepših slovenskih odredišta koje obožavaju i domaći i turisti. Ovo alpsko mesto privlači ljude iz celog sveta jer tamo svako može pronaći nešto za sebe. Bilo da ste stariji ili mlađi, da želite da napunite baterije ili da se pozabavite nekom aktivnošću, tamo ćete pronaći sve što vam srce poželi.
Šta raditi na Bledu? 
 
Ako još niste posetili Bled, to možete učiniti vrlo brzo, jeftino i jednostavno. Na svega nekoliko sati od granice, doživećete nezaboravno iskustvo, a posebno će biti oduševljeni zaljubljenici u prirodu.
 
Iznajmite brodić i posetite Crkvu Marijina Uznesenja koja se smestila na jedinom slovenskom ostrvu. Ako volite da šetate, obiđite jezero u dva sata dugoj šetnji, a ako niste ljubitelj hodanja, sedite u vozić i u laganoj vožnji upijajte zrake sunca i uživajte u čistom alpskom vazduhu.
 
 
Ako volite da probate lokalnu hranu, obavezno isprobajte "blejsku kremšnitu" (koja je sastavom nešto drugačija od naše) i tradicionalnu poticu, pecivo slično gužvari s bogatim orašastim punjenjem.
 
Nije ni čudo što je jezero bledska zvezda, s obzirom na kristalno čistu vodu u kojoj bez problema možete videti odraz Alpa. Međutim, bledski dvorac je dostojan jednog kratkog teksta o istoriji i legendama koje čuva.
 
Legenda o najstarijem dvorcu u Sloveniji  
 
Smešten na visokoj litici, bledski dvorac pruža pogled na celo jezero i grad. Izgleda poput naslovne stranice neke slikovnice i službeno je najstariji dvorac u Sloveniji koji više od hiljadu godina ponosno stoji na brdu iznad Bleda.
 
Kroz godine je nadograđivan puno puta, pa danas imamo priliku da u jednoj građevini vidimo više umetničkih stilova. Od brojnih znamenitosti koje možete posetiti u dvorcu, najatraktivnije su maleni muzej koji govori o istoriji grada, jezera i dvorci, kapelica iz 16. veka, galerija lekovitog bilja, rekonstruisana Gutenbergova štamparska mašina, vinski podrum i restoran s prekrasnim pogledom na jezero.
 
 
Baš kao većina dvoraca na ovom svetu, i bledski nosi zanimljivu legendu. Oko 1500. godine dvorcem je upravljao zloglasni Hartman Kreih. On je zadirao u prava stanovnika Bleda i konstantno ih je ugnjetavao. Bledski narod više nije mogao da podnese njegovo brutalno upravljanje pa su se žalili biskupu i kralju.
 
Jednog dana Kreihu se izgubio svaki trag. Pričalo se da su ga ubili pljačkaši, a moguće je i da su seljaci uzeli stvar u svoje ruke. Nikome nije previše nedostajao pa ga niko nije ni tražio. Osim njegove supruge Poliksene, koja je takođe vladala čvrstom rukom i nije bila miljenica seljaka.
 
Kreihov nestanak je jako pogodio njegovu suprugu, pa je i poslednju paru potrošila na njegovu potragu. U svojoj tuzi je odlučila da da sve što ima kako bi pronašla svog supruga pa je ispraznila sve sanduke i svo zlato i srebro skupila na jedno mesto. Dala je da se sagradi zvono za kapelicu na bledskom ostrvu.
 
Međutim, u trenutku kad su lađari prenosili zlatno zvono na ostrvo, izbila je velika oluja koja je potopila lađu, lađare i zvono. Skrhana Poliksena je napustila Bled i otišla da živi u manastiru u Rimu. Kad je papa čuo njenu tužnu priču, naredio je da se sagradi novo zvono koje i danas stoji na ostrvu. Legenda kaže da se dan-danas iz dubine jezera može čuti zvonjava potopljenog zvona.
Pošto želja? 
 
U Bledu su oživeli ovu legendu tako što su od tužnog Polikseninog zvona napravili turističku atrakciju. Svakih nekoliko minuta možete čuti zvonjavu zvona koje ispunjava želje. Naravno, ništa na ovom svetu nije besplatno pa tako ni želje, pa ćete za ovo iskustvo morati da izdvojite dva do tri evra.
 
Bledski dvorac će vas oduševiti prekrasnim pogledom, kovačnicom, štamparijom, viteškom dvoranom i predivnom dvorskom kapelom. U dvorcu ćete se osećati poput kraljeva, a ništa lošije nećete ni jesti. Obavezno probajte domaća jela i vrhunska vina koje će vam ljubazno osoblje rado preporučiti.
 
 
Za sve ljubitelje istorije, preporuka je da posetite muzej sa stalnom baroknom postavom koja oduzima dah. Muzej bledskog dvorca, između ostalog, ponosno čuva jedan od najlepših nalaza iz šestog veka - broš u obliku pauna koji lokalci smatraju simbolom života i bogatstva. Još jedna nezaobilazna atrakcija je replika Gutenbergove drvene štamparije na kojoj, uz pomoć majstora, možete sami izraditi suvenir.
  • Kranjski

    10.08.2022 13:09
    Karadordevic hahahahha zabavno...dobar vic
  • Veki

    10.08.2022 00:53
    Gde su nestali labudovi, nisam ni jednoga videla ovde na snimcima? Inace, bila sam pet, sest puta na Bledu i odusevljena sam prirodom i lepotom jezera i preporucujem svakom da obidje ovo lepo mesto.
  • Filatelista

    09.08.2022 22:30
    Anegdota
    Kad sam bio na Bledu pre 10 godina, pitam pletnara (čamdžiju koji je bio vrlo razgovorljiv) kako čuvaju jezero od nedaća modernog vremena i tajkuna. Kaže, bilo je problema sa divljom gradnjom, ali i to je rešeno. Poslednji nelegalni objekat koji je sagrađen je Brozova rezidencija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.