FOTO, VIDEO: Ostrvo skrivenih uvala i mitova

"Najlepše ostrvo svih mora i okeana" čarobnu privlačnost duguje maslinama, vinovoj lozi, gustim šumama i skrivenim uvalama, a nalazi se u Jadranskom moru - ostrvo Mljet.
FOTO, VIDEO: Ostrvo skrivenih uvala i mitova
Foto: Pixabay
Prema legendi je upravo Mljet mitsko ostrvo Ogigija na kojem je starogrčki junak Odisej doživeo brodolom. Ludo zaljubljena boginja lepote Kalipsa ga je sedam godina držala zatočenog u pećini, sve dok ga po Zevsovom nalogu nije oslobodila, piše Pun kufer
Dno jame koja s mora nalikuje na rupu u zemlji ispunjeno je morem, a s kopna se tamo dolazi strmim stepenicama.
Lovci na mitove i legende su dugo istraživali i promišljali koji je od mediteranskih ostrva bio taj na kom je Odisej bio uhapšen, te na kom je komadiću kopna apostol Pavle pronašao spas od oluje. 
 
 
Jedan od tragova bio je naziv koji se koristio u starim letopisima. Ime Melita najpre je ukazivala na Maltu, ali opisi se nisu podudarali, pa su se istraživači složili da se radi o ovom hrvatskom biseru.
 
Indikativno je to što je Pavla za ruku ugrizla zmija, a dok ih Malti ih nikad nije bilo, Mljet ih je bio prepun. Zmije su u međuvremenu potamanili mungosi koji su pušteni na ostrvo prije stotinjak godina. I amfore, te potopljeni brodovi koji su pronađeni uz mljetske obale ukazuju na to da su grčki pomorci tamo potražili odmor i okrepu. 
 
 
Navodno su i gusari na Mljetu skrivali ukradeno blago. Nakit i ukrasi pronađeni su duž ostrva.
 
"Najljepše ostrvo svih mora i okeana" čarobnu privlačnost duguje maslinama, vinovoj lozi i gustim šumama, kao i Velikom i Malom jezeru sa slanom vodom. 
 
 
Benediktinski manastir na ostrvu Svete Marije te Rimska palata, po veličini odmah iza Dioklecijanove palate u Splitu i arene u Puli samo su neke od delića koji čine vrednu baštinu ostrva Mljeta.
Plaže i skrivene uvale Mljeta magnet su za posetioce. Plaža Blace (Limuni) jedan je od bisera koje vredi posetiti. Peščana laguna duga je oko kilometar, okrenuta prema jugu i otvorenom moru, te zaštićena niskim stenama. Do nje se stiže makadamom, iza daleko poznatije Saplunare. Ljubitelji kamenčića odlaze na Sutmiholjsku plažu koja se ne zaboravlja. 
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.