Spisak pet jezera u Italiji koje treba posetiti jednom u životu

Predstavljamo listu od pet italijanskih jezera koje treba posetiti makar jednom u životu.
Spisak pet jezera u Italiji koje treba posetiti jednom u životu
Foto: Pixabay
Gradovi, moda, istorija, arhitektura, gastronomija, planine i tako dalje. Ima li nešto što Italija kojim slučajem nema? Nama se čini da ne, piše Pun kufer
A onda dodajte još i brojna jezera razbacana "Čizmom", od kojih smo pronašli neka koja bi za života zaista vredelo makar jednom videti.
Jezero Garda
 
Najbliži veliki grad: Verona, Venecija
 
Najbolje vreme za posetu: leto, ali pripremite se na gužve
 
Ako je Como jezero imućnih, onda je Garda jedno pravo "narodsko" jezero. Osim što privlači mnoštvo dnevnih izletnika iz Venecije i Verone, takođe je posebno popularno među turistima iz Austrije i Nemačke. 
 
Ako se vozite oko jezera, verovatno ćete morati da stalno izbegavate ambiciozne putnike s rancem i cele porodice biciklista (biciklistička staza u izgradnji na kraju će okružiti celo jezero).
 
Na uskom poluostrvu na južnom kraju jezera, Sirmione i njegov dvorac iz 12. veka privlače mnoštvo turista, baš kao i "Riva del Garda", "Desenzano di Garda" i mnoštvo lepih jezerskih gradova prekrivenih ostacima cveća kada je vreme toplo. 
 
A ako tražite još adrenalina i zabave, kao logično rešenje nameće se poseta velikom zabavnom parku Gardaland.
 
Jezero Maggiore
 
Najbliži veliki grad: Milano, Torino
 
Najbolje vreme za posetu: od kasnog juna do septembra, jezero je odlično za plivanje
 
Samo ime "Maggiore" znači "veliko", "glavno", što dovoljno govori o njegovom značaju. Jezero se proteže kroz regije Pijemont i Lombardija, kao i kroz švajcarsku regiju Ticino. 
 
Ostrva Borromeo na jezeru, do kojih je najlakše doći trajektom iz grada Stresa na obali Pijemonta, ovde su velika atrakcija zbog svojih palata, terasastih vrtova i pećina.
 
Među svim severnim italijanskim jezerima, Maggiore ima neke od najboljih plaža za kupanje, bilo da je reč o travnjacima, šljunčanim plažama ili peščanim obalama, posebno na opuštenoj istočnoj obali. 
 
Osim Strese, gradovi Verbania, Cannobio i Baveno su među onima koje vredi istražiti ili se smestiti na nekoliko noći.
 
 
Jezero Lugano
 
Najbliži veliki grad: Milano
 
Najbolje vreme za posetu: proleće, kad se gradovi bude iz "zimskog sna"
 
Samo oko 40 odsto jezera Lugano je zapravo u Italiji, ali i na švajcarskom delu jezera gde ćete se osećati kao da ste u Italiji. 
 
Prevladavajući jezik i kuhinja su italijanski, a palme i blago vreme više podsećaju na mediteransku obalu nego na alpsko jezero.
 
Najlepše područje na italijanskoj teritoriji se nalazi na severoistočnom ogranku jezera Lugano, gde gusto šumovite planine okružuju ljupku skupinu gradova na obali jezera. 
 
Gradić Campione d’Italia je posebno značajan kao mali klin Italije potpuno okružen Švajcarskom.
 
Jezero Iseo
 
Najbliži veliki grad: Milano
 
Najbolje vreme za posetu: proleće ili jesen
 
Smešteno između lombardijskih gradova Bergama i Brescie, ovo slikovito vodeno telo antidota je većim, često turističkim i pretrpanim jezerima u istoj severnoj regiji. 
 
Mali gradovi oko jezera zapravo su još uvek ribarska sela, koja se kreću po istim sezonskim ritmovima koji ih održavaju vekovima. Dakle, ovo je jezero idealno za smirenje, gde oko vas neće biti horde turista.
 
Kad ste ovde, svakako razmislite o izletu na vodu radi pecanja, razgledavanja, vožnje kajakom ili jedrenja na dasci. I ne propustite da posetite maleni Monte Isola, sa svojim lepim selom i pešačkim stazama koje vode do šumovite planine.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iseolake_ (@iseolake_)

 
Jezero Como
 
Najbliži veliki grad: Milano
 
Najbolje vreme za posetu: maj, jun, septembar, oktobar
 
Sviđalo se to vama ili ne, postoji razlog zašto je jezero Como toliko popularno među italijanskim jezerima - jednostavno je prekrasno.
 
Treće po veličini jezero u Italiji oblikovano je kao naopako okrenuti "Y", s "krakovima" i središnjim krakom koji nude različita iskustva.
 
Za moderan, skup italijanski glamur koji još uvek asocira na džet-set dane prošlih vremena, uputite se u gradove Como, Bellagio ili Varenna. Posetite barem jednu istorijsku vilu uz jezero - Villa Carlotta i Villa del Balbianello otvorene su za javnost, ali moraćete rezervirati sobu (i izdvojiti pozamašni iznos za boravak) da biste videli Villu d’Este, pa će to ići malo teže.
 
Za manje aristokratski ugođaj - i iskreno, čišću vodu za kupanje, iako možda manje šanse da naletite na Georgea i Amal - uputite se na severni deo jezera, gde ćete pronaći više kampova nego hotela s pet zvezdica.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lake Como (@visitcomo)

  • Samo pitam

    19.08.2022 21:50
    @A sad ozbiljno
    Hvala!
    .... a u koje doba godine ... ?
  • A sad ozbiljno

    19.08.2022 19:15
    Ako stvarno želite dva prelepa italijanska jezera da vidite imate ih iz Kranjske Gore čim pređete italijansku granicu: Lago di Fusile (Belopeško jezero) i Lago di Predil (Rabeljsko jezero)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.