Slovenija pred sudom EU: Italija je tuži zbog balzamiko sirćeta

Italijanska vlada pokreće prekršajni postupak protiv Slovenije u pokušaju odbrane autentičnosti svog balzamiko sirćeta koje je geografski zaštićeno.
Slovenija pred sudom EU: Italija je tuži zbog balzamiko sirćeta
Foto: Pixabay
Problem je nastao kada je početkom prošle godine slovenačka vlada obavestila Evropsku komisiju da planira da uvede standarde u proizvodnji sirćeta i da svako vinsko sirće pomešano sa koncentratom voćnog soka plasira na tržište kao "balzamiko sirće", prenosi Euronews Srbija.
Bivši italijanski premijer Mario Dragi dao je zeleno svetlo državnom tužilaštvu za pokretanje prekršajnog postupka jer po zakonu iz 2009. godine, izraz "aceto balsamico di Modena" (balzamiko sirće iz Modene) mogu koristiti samo proizvođači iz italijanskog grada Modene i regije Emilia-Romanja.
Italijani su, međutim, izgubili pravni spor sa Nemačkom 2019. godine kada su pokušali da spreče nemačku kompaniju da koristi autentično ime za svoje sirće. U tom slučaju je sud u Luksemburgu presudio da ja zaštićena samo oznaka balzamiko sirćeta iz Modene, ali ne i sam naziv.
 
Italijani, koji pokušaj Slovenije smatraju skandaloznim, žele da zaštite svoj brend na tržištu vrednom milijardu evra koje je, u odnosu na prošlu godinu, poraslo za 60 odsto. Kao argument Italijani navode dugu tradiciju koja nalaže da neko balzamiko sirće mora da odleži 12 godina, neko 25, a posebno ekstra klase čak 200 godina.
 
Pravni slučaj biće saslušan pred Sudom pravde Evropske unije, do konsultacija sa Evropskom komisijom.
 
Akcije protiv Slovenije počele su u vreme vlade premijera Marija Dragija, čija je vlada postavila kao prioritet zaštitu italijanske baštine hrane i pića. 
 
I ako se desi da vlast u Italiji preuzmu desničari, teško je verovati da će se dozvoliti "piraterija" u vezi sa italijanskim proizvodima.
 
Hrana pred sudom i u drugim evropskim zemljama
 
Italijanska poslanica Mara Bicoto, pripadnica Severne lige, pokrenula je ove godine inicijativu koja traži zabranu korišćenja naziva "prošek" za tradicionalno hrvatsko desertno vino koje se već vekovima proizvodi u Dalmaciji i primorju. 
 
Hrvatski vinari su do sada pokazivali spremnost na kompromis dodavanjem prideva "dalmatinski" kako bi se napravila dodatna razlika između prošeka i italijanskog prosecca.
 
Svađe oko autentičnosti i porekla namirnica često dospevaju na naslovne strane, ali i na sudove, kada dođe do takozvane "agropiraterije".
Ranije ove godine odlučeno je da Danci više ne mogu da nazivaju beli sir napravljen u Danskoj "feta", i to je bila velika pobeda za Grke koji tvrde da imaju šest hiljada godina monopol na proizvod. 
 
Zaštitu hrane po zemljama i regionima kontroliše eAmbrosia, registar EU u kojem su francuski šampanjac, poljska votka i Sneem crni puding iz Irske među više od hiljadu drugih namirnica i pića. Hrana koja se nalazi na listi ima pravo na pravnu zaštitu radi omogućavanja očuvanja kulturnog nasleđa.
 
Sporovi oko kulturnog nasleđa često mogu izbiti i izvan sudnice kao u sporu valensijskih kuvara koji su ljuti zbog recepta za paelju britanskog kuvara Džejmija Olivera, ali ima i ozbiljnijih slučajeva. 
 
Unesko je nedavno stavio ukrajinski boršč na svoju listu ugrožene baštine, uprkos protestima ruskog ministra kulture.
  • Dragan

    11.08.2022 20:22
    Ah to brendiranje hrane. Važno je da je ima i da je prihvatljivo zdrava. Zašto kuknjava za žitom i uljem iz Ukrajine ako EU svega ima i to nakvalitetnijeg i "zaštićenog".
  • Crveni

    11.08.2022 13:41
    Pa konačno neko da stane na rep slovencima što se toga tiče. Pa oni pokušavaju da dokažu da su postojbina ajvara, šljivovice, kajmaka.... ma koječega a svaka budala zna da oni nemaju praktično nijedno autentično jelo jer ili je tursko, ili srpsko ili talijansko ili austrijsko a može i nemačko.
    Preteruju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.